Ordu yöresine ait halk inançlarının dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of folk beliefs in the ordu region in terms of religion history
  1. Tez No: 584907
  2. Yazar: ABDULKADİR ENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞİR MUHAMMED DUALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Folklore, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, halk inanışları, mitoloji, doğum, türbe, Ordu, folk beliefs, mythology, birth, shrine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Halk inançları ve birtakım uygulamalar şirk, hurafe, bid'at türü tanımlamalarla olumsuz karşılanıyor olsa da bir milletin geçmiş kültürüne dair bilgi vermesi açısından önemlidir. Bundan dolayı halk inancı, Türk kültürünün geçmişi ile bugünü arasında akrabalık köprüsü kurmaktadır. Bu amaçla yörede tespit ettiğimiz bu halk inanışlarının tarihi izleri aranmaktadır. Ayrıca halk inançları sadece bir yöreye has değildir hatta bir ülkenin bölgeleri, aynı bölgenin farklı yöreleri arasında da değişiklik görülmektedir. Buradan hareketle Ordu yöresindeki halk inanışlarının karakteristik özelliklerinin tespit edilmesi ve bu inanışların buralarda yaşayan insanlar üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Tezimizin giriş bölümünde çalışmanın metodolojisi ve yörenin siyasi-dini tarihi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümünde hayatın geçiş dönemlerine dair (doğum, evlenme ve ölüm) inanışlara ve uygulamalara yer verilmiştir. İkinci bölümünde ise Ordu yöresinde günlük hayatta karşımıza çıkan bir takım inanışlar tespit edilerek kaleme alınmıştır. Örneğin uğur-uğursuzluk, nazar-muska, dini-mevsimlik bayramlar, ziyaret yerleri ve türbeler ile ilgili uygulamalar incelenmiş ve konuyla ilgili resimler eklerde verilmiştir. Sonuç kısmında ise genel değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although folk beliefs and practices are met negatively by the definitions of shirk, superstition and“bid'ah”, they are important in terms of giving information about the past culture of the nation. Therefore, folk beliefs establish a bridge of relationhip between the past and present of Turkish culture. For this purpose, historical traces of these folk beliefs that we found in the region are sought. In addition, folk beliefs are not only unique to one region, but even between regions of a country and different regions of the same region. From this point of view, it is important to determine the characteristics of folk beliefs in the Ordu region and to examine the effects of these beliefs on the people living in these regions and to evaluate them in terms of History of Religions. In the introduction part of our thesis, some information is given about the methodology of the our study and the political-religious history of the region. In the first part, beliefs and practices about the transition periods of life (birth, marriage and death) are given. In the second part, some beliefs in daily life in Ordu region were determined and written. For example, good luck-bad luck, evil eye-amulet, religious-seasonal festivals, places of visit and shrines are examined and the pictures of them are given in the annexes. In the conclusion part, general evaluation was made.