Kuva-yı Milliye ve düzenli orduya sunulan sağlık hizmetleri
Health services which come into use to Turkish revulationaries and regular army
- Tez No: 584987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Kuva-yı Milliye, Sıhhiye, Salgın Hastalıklar, Hilal-i Ahmer, National Campaign, National Forces(Kuva-yı Milliye), Medic(Sıhhiye), Outbreak Diseases, Hilal-i Ahmer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Millî Mücadele gibi uzun savaş döneminde Anadolu insanı, savaşın meydana getirdiği sıkıntıları yakından yaşamıştır. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın hemen ardından Anadolu topraklarının düşman işgaline uğraması sonucu yurdun dört bir tarafında direniş cemiyetleri ile Kuva-yı Milliye birlikleri oluşturularak düşman ile mücadeleye girilmiştir. Düzenli birliklerle devam eden bu mücadele yoklukların, sıkıntıların yaşandığı sancılı bir süreç olmuştur. Bu çalışmada Millî Mücadele döneminde hem Anadolu insanının hem de Türk askerinin cephede ve cephe gerisinde sağlık konusunda yaşadığı sıkıntılardan, cepheden gelen yaralıların nasıl ve hangi şartlarda tedavi edildiğinden ve bütün bunlar karşısında Ordu Sıhhiye Teşkilatı, Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye Vekâleti ile birlikte Kızılay Cemiyeti'nin verdiği mücadelelerden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
During the long war, such as the Balkan Wars, the First World War and the National Campaign, the people of Anatolia lived hard time with the problems of the war. As a result of the occupation of the Anatolian territories by the enemy after the Armistice of Mondros, resistance association called Kuva-yı Milliye were formed with the resistance societies on all four sides of the country. The ongoing campaign with steady troops has been a painful process in which there are shortage and problems. In this study, in the National Campaign period, both the Anatolian people and the Turkish military experienced health problems both in front and behind, how and under which conditions the wounded people from the battle were treated and struggle of the Army Sıhhiye Organization, Sıhhiye and Muavenet-i İçtimaiye and the Red Crescent Society against this conditions.