Yatarak tedavi gören çocukların hastanede yaşadıkları sorunların ve gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of the problems and needs of hospitalized children
  1. Tez No: 585091
  2. Yazar: ALEV ŞAHİNÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR BÜTÜN AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, hastane, ihtiyaç, sorun, Child, hospital, need, problem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada hastanede yatarak tedavi gören çocukların yaşadıkları sorunlar ve gereksinimlerinin belirlenmesi planlanmıştır. Bu çalışmaya Ankara il merkezindeki Sağlık Bakanlığı' na bağlı Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde malign olmayan kronik hastalık nedeniyle yatarak tedavi gören 9- 11 yaş arasında 14 kız ve 6 erkek olmak üzere 20 çocuk dâhil edilmiştir. Çocukların hastanede yatarken yaşadıkları sorunlar ve gereksinimlerine yönelik görüşlerini belirlemek ve aynı zamanda araştırmaya dâhil edilen çocuk ve aileleri hakkında bilgi almak amacıyla iki kısımdan oluşan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında el de edilen veriler MAXQDA (ver. 18) kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda çocukların hastanenin fiziksel olumsuz özellik olarak hastanenin duvarlarının renksiz olmasını belirttikleri görülmüştür. Hastane odalarında lavabo olmamasını da odaların olumsuz fiziksel özelliği olarak bildirmişlerdir. Çocuklar oyun ve eğlenceli aktiviteler açısından oyun odası/ alanı olmasını istedikleri yönünde görüş bildirmişlerdir. Eğitim ihtiyaçlarına yönelik öğretmenin gelerek ders vermesini istediklerini bildirdikleri görülmüştür. Hastanede yatarken en çok aile bireylerini ve oyun oynamayı özledikleri yönünde görüş bildirmişlerdir. Hastanede yatarken çocuklar en büyük sorunun lavabo olmamasından dolayı duş alamamak olduğunu, oyun alanının olmamasını ve derslerden geri kalmak olduğunu belirtmişlerdir. Çocuklar sorun olarak belirttikleri duş almak/ odada lavabo olmasını hastanede yatarak tedavi görürken en büyük ihtiyaçları olduğu yönünde görüş bildirmiştir. Bu sonuçlar, çocukların hastanede yatarak tedavi görürken sorun ve gereksinimleri ile ilgili görüşlerini ortaya koymak açısından değerlidir.
Özet (Çeviri)
It was planned to determine the problems and needs of hospitalized children with this study. The study sample consisted of a group which included 20 children with non malign acute health problems who were hospitalized in Ankara Pediatric Hematolgy and Onchology Education and Research Hospital. There were 14 girls and 6 boys who are between 9-11 years old. In this study,“Semi Structured Interview Form”which consists of two parts was used in order to obtain information about hospitalized children and their families and also to determine the views of hospitalized children's about the problems and needs of them. Datas was analyzed according to MAXQDA. According to the results, hospital's colorless walls are indicated as a negative point about hospital by children. Children also indicated that there isn't a bathroom in hospital room as a negative point. Children pointed out that they want a play room/area for fun in hospital. It was also found that children want a teacher for their educational needs. Children mentioned that they miss their family members and to play with them during hospitalization. The major problems during the hospitalization are not being able to take a shower, not having a play ground and to fall behind akademically according to children. The major needs of hospitalized children are also to have a bathroom in hospital room and to able to take a shower. These results are vulnerable in order to present hospitalized children's problems and needs.