1940 yıllarda Çanakkale Savaşı algısı
The perception of Çanakkale War in 1940's
- Tez No: 585473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN KIRKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale Savaşları, Çanakkale Zaferi, Çanakkale Zaferi Anma Etkinlikleri, 1940'lı yıllar, The Triumph of Çanakkale, The Battle of Çanakkale, Celebration of the Battle of Çanakkale, 1940s
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Çanakkale Zaferi, hem dünya tarihi hem de Türk tarihi açısından zaman geçtikçe daha da kıymetlenen bir mücadelenin adıdır. Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nin açılmasıyla başlayan Türk direnişi imkânsız denileni başarmış ve evrensel bir mahiyet taşıyan bir zafer kazanılmıştır. Çanakkale Cephesi'ne dünyanın farklı yerlerinden birçok millet savaşmak için gelmiştir. Bu nedenledir ki Çanakkale Savaşı'nın önemi tüm dünya tarafından kabul edildiğinden savaşta ölen askerleri anmak, hatırâlarını yâd etmek için her sene 18 Mart ve 25 Nisan tarihlerinde çeşitli anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu anma etkinlikleriyle toplumlar, tarih bilinciyle hareket edip, vatan, millet sevgisi, birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmiş olmakla birlikle tarihlerine de sahip çıkmış olmaktadır. Ayrıca geçmişini bilmenin aydınlığıyla geleceğe yön veren toplumlar daha uzun süre ayakta kalmaktadır. Bu tez kapsamında; 1940'lı yıllarda Çanakkale Savaşları'nı anma etkinliklerinin nasıl bir süreç içerisinde geliştiği ve yurt genelinde yapılan anma etkinliklerinin ve halkın bu etkinliklere katılımı üzerinde durulacaktır. Bu tez çalışmasıyla, gerek Türk basınında yer alan etkinlikler gerekse diğer yayınlar ele alınarak 1940'lı yıllardaki“ Çanakkale Algısının”ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamda da Çanakkale Şehitleri Anma Törenleri ve daha çok basında yer alan adıyla Çanakkale Zaferi Kutlama Etkinliklerinin nitelikleri dönemin basını aracılığıyla incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Triumph of Çanakkale is the name of the struggle that is important for both Turkish and World History. Turkish Resistance, which started with the Gallipoli Campaign during the World War I, accomplished what thought to be impossible and attained the universal triumph. Large numbers of people from various countries came to combat in the Battle of Çanakkale. Accordingly, the Battle of Çanakkale is acknowledged throughout the Glode, thus on March 18 th and on April 25th each year, remembrance ceremonies are held to commemorate the martyrs and the memories. Through these ceremonies, society masters the sense of homeland, love of nation, unity and solidarity with the help of awareness of history, correspondingly they protect the values of the past. Besides, the communities which practice the light of history into the future survive longer. In the extent of this thesis, the focus in on the elaboration of how the Commemoration Ceremonies of Battle of Çanakkale emerged and got strengthened in 1940s, and ceremonies across the country and also attendance of the people. In this thesis, it is aimed to display the Perception of Çanakkale in 1940s, by analyzing not only Turkish Press but also other journals. In this context, it is sought to review the quality of Commemoration Ceremonies of Gallipoli Martyrs, also known as Celebration of the Triumph of Çanakkale, through the instrument of the press of that time.