Konut tipi yapılarda sığınakların boyutlandırılması
Dimensions of shelters in the house typed buildings
- Tez No: 58553
- Danışmanlar: PROF. DR. SACİT OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyoaktif serpinti, aile konut sığınağı. II, Radioactive sprinkle, family house shelter. m
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde sığınak dediğimiz yapılar, insanlık tarihi kadar eskidir. Çünkü insan yaratılışından beri savunma ve korunma arzusu içindedir. Bilim ve tekniğin gelişmesinin paralelinde, silahlanma yansı da hızlanmıştır. Çağımız silahlarının getireceği tehlikelere karşı, insanların iyi bir korunma içinde olması gereklidir. Ayrıca radyoaktif serpintinin geniş sahaları kapsaması ve yayılma alanının önceden bilinmemesi, sığınağın önemini daha da artırmaktadır. Çünkü sığınak insanın hayatta kalmasını sağlayan yapıdır. Bu çalışmanın ilk aşamasında, sığmak tanımı, amacı, uygulanan sığınak yönetmeliği ve mevcut sığınak tipleri anlatılmıştır. Sonraki bölümlerde nükleer tehlikelere karşı aile konut sığınaklarının ne şekilde yapılacağı, dikkat edilecek hususlar, korunma esasları ve boyutlandırılması anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays constructions that are said to be shelters are very old like human being's history because humanity under the desire of defence and protective since their creation. In parallel with science and tecnique devolopment, the race of arming is accelerated too. In our time, against the danger that weapons will bring, humanity need a good protection. Besides, as the radioactivity sprinkles through wide areas and as we aren't aware of the spreading plain at first; the importance of shelfer increases more. Because shelter is a building that provides human to survive. In the first stage of this work shelter's definition, its purpose, applied shelter's instructions and extant shelter types are described. In the following part against the danger what kind of family house shelters will be made, paying attention to the cases protection principles and dimensions of the shelters will be described.