Sürdürülebilirlik açısından konut tipi yapılarda ısı yalıtımı uygulamalarının farklı parametrelere göre incelenmesi
Investigation of thermal insulation application according to different parameters in housing type buildings in terms of sustainability
  1. Tez No: 601102
  2. Yazar: İSMAİL ERGÜN KUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir enerji, Isı yalıtımı, Sustainability, Renewable energy, Thermal insulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde yapılarda kaynak kullanımının fazla olması çevresel, ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmaktadır. Çevreye zararsız, kaynak tüketimi az, enerji verimliliği fazla olan sürdürülebilir yapılar oluşturmak gittikçe zorunlu hale gelmektedir. Ülkemizde yapılarda yakıt türü olarak fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Fosil yakıtlar yenilenemeyen enerji kaynağı olduğundan zamanla tükenmekte, maliyeti artmakta ve çevreye olumsuz etkileri olmaktadır. Yenilenemeyen fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak hem çevreye zararsız enerjiyi kullanmak hem de enerji maliyetlerini düşürmede önemli rol oynayacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının çevreyi kirletmemesi, maliyetinin gün geçtikçe azalması ve sürekli kendini yenilemesi kullanım avantajlarındandır. Enerjinin kullanımı sektörel bazda incelendiğinde kullanılan enerjinin yaklaşık %30'luk kısmının yapılarda kullanıldığı bilinmektedir. Yapılarda tüketilen bu enerji, yenilenebilir enerjilerden karşılanıp verimli bir şekilde kullanıldığında enerjide süreklilik sağlanmış olur. Ayrıca ülkemizde eski bina sayısının fazla olması enerji sarfiyatını artırmakta ve enerji verimliliğini düşürmektedir. Bu duruma engel olmanın yolu da bina dış kabuğunda ısı yalıtımı uygulamalarını yapmaktır. Bu tez çalışmasının amacı, yenilenebilir enerjinin ve etkin kaynak kullanımının yapılarda kullanım şekillerini incelemek, sürdürülebilirlik ilkelerinin ve yöntemlerinin binalarda nasıl uygulandığını ortaya koymaktır. Bu çalışmada hem Rize ilinde örnek bir binada yakıt olarak kömür ve doğalgaz kullanıldığında hem de aynı binanın Eskişehirde olması durumunda yalıtımsız hali ile yalıtımlı halinin TS 825'e uygun şekilde özgül ısı kaybı ve yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı hesaplanıp karşılaştırılmıştır. Bina dış kabuğunda farklı yalıtım malzeme cinsleri ve kalınlıklarının kullanımı sonucu ilk yatırım maliyeti, yalıtım kalınlığının ısı tasarrufuna etkisi ve yapılan harcamaların geri ödeme süreleri hesaplanıp değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the excessive use of resources in buildings causes environmental, economic and social problems. It is becoming increasingly necessary to create sustainable structures that are harmless to the environment, with low resource consumption and high energy efficiency. In our country, fosil fuels are used as the fuel type in the buildings. Since fosil fuels are non-renewable energy ources, they are depleted over time, their costs increase and they have negative effects on the environment. Using renewable energy sources instead of non-renewable fosil fuels will play on important role both in the use of harmless energy to the environment and in lowering energy costs. The advantages of renewable energy sources are that they do not pollute the environment, their cost decreases day by day and they renew themselves continously. When the use of energy is analyzed on a sectoral basis, it is known that approximately 30% of the energy used is used in buildings. When this energy consumed in buildings is met from renewable energies and used efficiently, it provides continuity in energy. In addition, the high number of old buildings in our country increases energy consumption and reduces energy efficiency. The way to prevent this situation is to apply thermal insulation to the outer shell of the building. The aim of this thesis is to examine the use of renewable energy and effective resource use in buildings and to demonstrate how sustainability principles and methods are applied in buildings. In this study, when both coal and natural gas are used as a fuel in a sample building in Rize province and in the same building in Eskişehir, the specific heat loss and annual heating energy requirement of the uninsulated state and the insulated state according to TS 825 are calculated and compared. As a result of the use of different insulation materials and thicknesses in the outershell of the building, the initial investment cost, the effect of the insulation thickness on the heat saving and the reimbursement periods of the expenditures were calculated and evaluated.