Odun dışı orman ürünlerinin dış ticareti ve geleceğe yönelik projeksiyonlar
Foreign trade of non-wood forest products and their future projections
- Tez No: 585696
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Odun dışı orman ürünleri, Dış ticaret, Trend analizi, Non-wood forest products, Foreign trade, Trend analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez çalışmasında bitkisel kaynaklı odun dışı orman ürünlerinin ticareti incelenmiş, ve elde edilen veriler ışığında gelinen nokta ve geleceğe yönelik trend analiz edilmiştir. Tez kapsamında odun dışı orman ürünlerinin üretimine yönelik veriler Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan“Ormancılık İstatistikleri”ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan“Dış Ticaret İstatistikleri”nden elde edilmiş ve geçmişten günümüze üretim, ihracat ve ithalat değerlerindeki değişimler incelenmiştir. Daha sonra Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan“dış ticaret istatistikleri”kapsamında bitkisel kökenli odun dışı orman ürünlerinden kekik ve defnenin 1990-2017 yılları arasındaki ihracat miktarları ve ihracat gelirleri (US$) kullanılarak geleceğe yönelik miktar ve gelir projeksiyonları yapılmıştır. Kekik ve defnenin geleceğe yönelik miktar ve gelir tahminlerinin yapılabilmesi için öncelikle hareketli ortalamalar, üssel düzeltme, doğrusal trend ve üssel trend fonsiyonlarına göre tahmini değerler elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre 2019-2023 yılları arasında kekik ve defnenin ihracat miktarları ve gelirlerinin artacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the trade of non-wood forest products originating from vegetation is examined, and the point reached and the trend towards the future are analysed in the light of the data obtained. Non-wood the thesis data for the production of forest products,“Forestry Statistics”published by the General Directorate of Forestry and“Foreign Trade Statistics”published by the Turkey Statistical Institute from the obtained and from past to present production, changes in import and export value was examined. Later, published by the Turkey Statistical Institute“external trade statistics”within the scope of export quantities from plant-derived non-wood thyme and laurel of the 1990-2017 year from forest products and export revenue (US $) amounts for future use and the revenue projections were made. Estimated values are obtained according to moving averages, exponential correction, linear trend and exponential trend functions in order to make predictions of thyme and laurel for future amount and income. According to the findings of the study, it is estimated that the export quantities and revenues of thyme and laurel will increase between 2019 and 2023.