2017 Ayvacık depreminde afetzedelerin yardım alma ile ilgili durumları
Disaster relief situations in 2017 Ayvacik earthquake
  1. Tez No: 585906
  2. Yazar: MERT ABDULLAH KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELMAZİYE TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yardım, Afet, Deprem, Afetzede, Assistance, Solidarity, Victim of Disaster, Aid
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Özet 2017 Ayvacık Depreminde Afetzedelerin Yardım Alma ile İlgili Durumları Türkiye'de yaşanan afetlerde birçok kurum, dernek ve Sivil Toplum Kuruluşlarının afetzedelere yardımda bulunduğu bilinmektedir. Yapılan bu yardımların afetzedenin yaşam tarzına uygunluğu ve işlevsel olması önem arz etmektedir. Türkiye'de yaşanan birçok depremde afetzedelere yapılan yardımların standardize olarak yapıldığı bilinmektedir. Bu çalışma, 2017 Ayvacık depremini Tuzla, Yukarıköy ve Gülpınar'da yaşamış afetzedelere kimlerin yardım ettiği, yardımlara nasıl ulaştıkları ve yardımların afetzedeler açısından işlevsellik durumunu ortaya koymayı amaçlamıştır. Nicel yöntem ve tarama modeli deseniyle yapılan bu çalışmada Ayvacık Depremi'nin hasar verdiği Tuzla, Yukarı köy ve Gülpınar köylerinde yaşayan 50 afetzedenin içerisinde bulunduğu bir örneklemden oluşmaktadır. Sahada verilerin toplanması amacıyla oluşturulan anket formu alanında uzman akademisyen görüşü alınarak hazırlanmıştır. Yapılan saha araştırmasında ortaya koyulan veriler istatiksel veri analizi tekniği ile betimlenmiştir. Çalışma sonucunda, afetzedelerin yardımına ilk koşanların yakın çevrelerinin olduğu, yapılan maddi yardımları büyük oranda yeterli buldukları ancak yaşam tarzlarına uygunluk yönünden memnuniyetsizlik belirttikleri tespit edilmiştir. Depremin hemen sonrasında afetzedelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç alanları sırasıyla barınma, gıda, giyim şeklinde sıralanmıştır. Deprem sonrası özellikle kurumlar düzeyinde yaşamsal yardımlar yapılırken, standart bir yol izlendiği için özel durumlu bireylerin (engelli, yatalak, İhtiyar) ihmal edildiği de ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Disaster Relief Situations in 2017 Ayvacık Earthquake Many institutions in disaster in Turkey, is known associations and NGO's to help the victims of disaster. It is important that these aids are appropriate to the lifestyle of the victim of disaster and functional. Many earthquakes in Turkey are known to be standardized as the assistance to victims of disaster. This results in a waste of aid. This study aimed to present the 2017 Ayvacık earthquake through the interview form, which was designed to explain how disaster survivors in Tuzla, Yukarıköy and Gülpınar benefited from the aid and the functionality aspect of the aid in terms of victims. In this research quantitative method and screening model designed; The Damage of the Ayvacık Earthquake is in the size of a sample where 50 victim of disasters live in Tuzla, Yukarı Köy and Gülpınar villages. Cleanup gathering in the field, matching in the room of academicians who are experts in the field of planning interview forms 28. Structured field research was made clear. As a result of the study, it was found that the first ones who came to the aid of the victims were close to the environment, they found the financial aid to be sufficient, but they expressed dissatisfaction in terms of compliance with their lifestyles. Immediately after the earthquake, the need for victims of disaster survivors were listed as shelter, food and clothing respectively. It was also revealed that individuals with special conditions (disabled, bedridden, old) were neglected as a standard way was followed while vital assistance was provided especially at institutions level after the earthquake.