Experiments with two-stage iterative solvers and precondilioned krylov subipace methods on nearly completely decomposoble markov chovins
İki seviyeli dolaylı çözücüler ve iyileştirilmiş krylov altuzay yöntemleri ile neredeyse bölünebilir markov zincirleri üzerinde deneyler
- Tez No: 58592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL DAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Markov chains, near complete decomposability, stationary iter¬ ative methods, projection methods, block iterative methods, preconditioning, ill-conditioning
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET İKİ SEVİYELİ DOLAYLI ÇÖZÜCÜLER VE İYİLEŞTİRİLMİŞ KRYLOV ALTUZAY YÖNTEMLERİ İLE NEREDEYSE BÖLÜNEBİLİR MARKOV ZİNCİRLERİ ÜZERİNDE DENEYLER Wail Gueaieb Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Dayar Haziran, 1997 iyileştirilmiş Krylov altuzay yöntemleri çoğunlukla son onbeş yılda geliş tirilmiş, başka şeyler yanında, Markov zincirlerinin durağan dağılımlarını elde etmede kullanman en son dolaylı çözücülerdir. İlgilenilen Markov zincirlerinin indirgenemez olduğu varsayılırsa, problem tekil bir katsayı matrisine sahip bir türdeş lineer cebirsel denklemler takımına bir normalleştirme şartı altında pozitif bir çözüm vektörü hesaplamaktan ibarettir. Yani, Ax = 0, |[a?||a = 1 (0.1) deki (n X l)'lik bilinmeyen durağan vektör x aranmaktadır. Burada A = I - PT n x n tekil bir M-matrisi ve P bir-adımlık rassal geçiş olasılık matrisidir. Son gelişmelere rağmen, mesleklerini icra eden başarım çözümleyicileri, yeni tasarlanmış algoritmaların başarımını var olanlarla kıyaslamak istediklerinde, veya eldeki bir sistem modelinin başarımını değerlendirmek için aday çözücülere gerek duyduklarında, hala çoğunlukla bölmeye dayanan dolaylı yöntemleri tercih etmektedirler. Esasında, Markov zincirleri, özellikle de hastalıklı neredeyse bölünebilir olanları üzerinde Krylov altuzay yöntemleri ile deneysel sonuçlar pek azdır. Biz bu alanda, özellikle de neredeyse bölünebilir Markov zincir lerinin bağlanma derecelerinin ve sıfırdan farklı yapılarının iyileştirilmiş Krylov altuzay yöntemlerinin yakınsama özellikleri ve yer gerekleri üzerindeki etkilerini anlamamıza yardım edecek araştırmalar için yer olduğuna inanıyoruz. Bazı araştırmacıların çalışmaları başka fakat ilintili yönde araştırmaları ne den olan önemli ve ilginç sorular ortaya çıkardı. Bu sorular şunlardır:“EğerVI sistem neredeyse bölünebilirse ve (blok ardarda üst yumuşatma - SOR gibi) iki seviyeli bir dolaylı çözücü kullanılacaksa, (0.1) denklemindeki global kat sayı matrisi A 'yi nasıl parçalara ayırmalı P'nin neredeyse bölünebilir normal yapısının zorunlu kıldığı blok ayrıştırmalar diğerlerine oranla mutlaka daha mı üstündür? Alternatif ayrıştırmalara yatırım yapmaya değer mi? Hatta, durumlar sabit adlandırılıp ayrıştırıldığmda blok ardarda üst yumuşatmanın (hatta nokta ardarda üst yumuşatmanın) başarımı dolaylı birleştirme-ayrıştırma algoritmasının başarımı ile nasıl kıyaslar? Son olarak, iyileştirilmiş Krylov altuzay yöntemleri varken iki seviyeli dolaylı çözücüleri kullanmanın bir değeri var mıdır?”Deneysel sonuçlar pek çok test vakasında iki seviyeli dolaylı çözücülerin seçilmiş iyileştiriciler için Krylov altuzay yöntemlerine göre neredeyse bölünebilir Markov zincirlerinden daha üstün olduklarını göstermektedir. İki seviyeli dolaylı çözücüler için, katsayı matrisinin basit bir ayrıştırılmasının neredeyse bölünebilir yapısının kullanılarak bulunacak bir taneden daha hızlı çözüm verdiği vakalar vardır. Anahtar kelimeler. Markov zincirleri, neredeyse bölünebilirlik, durağan dolaylı yöntemler, projeksiyon yöntemleri, blok dolaylı yöntemler, iyileştirme, hastalıklılık.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT EXPERIMENTS WITH TWO-STAGE ITERATIVE SOLVERS AND PRECONDITIONED KRYLOV SUBSPACE METHODS ON NEARLY COMPLETELY DECOMPOSABLE MARKOV CHAINS Wail Gueaieb M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Assistant Professor Dr. Tuğrul Dayar June, 1997 Preconditioned Krylov subspace methods are state-of-the-art iterative solvers developed mostly in the last fifteen years that may be used, among other things, to solve for the stationary distribution of Markov chains. Assuming Markov chains of interest are irreducible, the problem amounts to computing a pos- itive solution vector to a homogeneous system of linear algebraic equations with a singular coefficient matrix under a normalization constraint. That is, the (n x 1) unknown stationary vector x in Ax = Q, llarllj = 1(0.1) is sought. Here A - I - PT, an n x n singular M-matrix, and P is the one-step stochastic transition probability matrix. Albeit the recent advances, practicing performance analysts stili widely pre- fer iterative methods based on splittings when they want to compare the per¬ formance of newly devised algorithms against existing ones, ör when they need candidate solvers to evaluate the performance of a system model at hand. in fact, experimental results with Krylov subspace methods on Markov chains, especially the ill-conditioned nearly completely decomposable (NCD) ones, are few. We believe there is room for research in this area specifically to help us understand the effect of the degree of coupling of NCD Markov chains and their nonzero structure on the convergence characteristics and space requirements of preconditioned Krylov subspace methods.IV The work of several researchers have raised important and interesting ques- tions that led to research in anotlıer, yet related direction. These questions are the following:“How must öne go about partitioning the global coefficient matrix A in equation (0.1) into blocks if the system is NCD and a two-stage iterative solver (such as block successive overrelaxation-SOR) is to be em- ployed? Are block partitionings dictated by the NCD normal form of P neces- sarily superior to others? Is it worth investing alternative partitionings? Better yet, for a fixed labelling and partitioning of the states, how does the perfor- mance of block SOR (ör even that of point SOR) compare to the performance of the iterative aggregation-disaggregation (IAD) algorithm? Finally, is there any merit in using two-stage iterative solvers when preconditioned Krylov subspace methods are available?”Experimental results show that in most of the test cases two-stage iterative solvers are superior to Krylov subspace methods with the chosen precondition- ers, on NCD Markov chains. For two-stage iterative solvers, there are cases in which a straightforward partitioning of the coefficient matrix gives a faster solution than can be obtained using the NCD normal form.