Okul öncesi dönemde çocuğu olan annelerin benlik saygısı ve akılcı olmayan inançları ile çocuğunu kabul – reddetme algıları arasındaki ilişki
The relationship between the self-respect of the mothers with children in preschool period, and the rise of unrelivable beliefs and the perceptions of acceptance - rejecting the child
  1. Tez No: 586006
  2. Yazar: BEGÜM NAKIBOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BELMA GÖLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Akıl dışı inançlar, Kabul- red algısı, Self-esteem, Irrational beliefs, Acceptance-rejection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Okul öncesi dönemde çocuğu olan annelerin benlik saygısı ve akılcı olmayan inançları ile çocuğunu kabul – reddetme algıları arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmanın evrenini İstanbul ilinde yer alan devlet anaokullarında devam etmekte olan çocuklar anneleri teşkil etmektedir. Örneklem ise, evrende yer alan çocukların annelerinden çalışmaya katılmaya gönüllü olan 262 birey teşkil etmektedir. Katılımcı bireylerin kendilerine yöneltilen ölçek maddelerini cevaplayabilecek entellektüel düzeye sahip oldukları, yöneltilen maddelere samimi cevaplar verdikleri, örneklemin evreni temsil ettiği, ölçeklerin araştırmanın amacı doğrultusunda istenen kavramları ölçme 'de yeterli olduğu araştırmanın başlıca varsayımlarıdır. Yapılan regresyon analizinde Backward metodu ile yapılan regresyon analizi sonucunda“anne baba akılcı olmayan inançlar ”alt boyutları anne çocuk ilişkisi üzerinde anlamlı bir etkiye sebep olduğu tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda beklentiler alt boyutunun çocuk ilişkisi üzerinde pozitif yönlü 0,569 düzeyinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Mükemmeliyetçilik alt boyutunda bir birimlik artış anne çocuk ilişkisi düzeyinde 0,148'luk bir azalışa neden olmaktadır. Anne çocuk ilişkisi düzeylerinde meydana gelen değişimin %25,6'sı anne baba akılcı olmayan inançları alt boyutları tarafından açıklanmaktadır Ayrıca mükemmeliyetçilik alt boyutu ile anne çocuk ilişkisi genel düzeyi sıcak olmayan alt boyutu, saldırganlık alt boyutu , ihmal boyutu ve farklılaşmamış alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemedi. Yapılan analiz sonucunda Rosenberg Benlik Saygısı düzeyi ile Ana baba akılcı olmayan inançları genel düzeyi, beklentiler alt boyutu ve mükemmeliyetçilik alt boyutu negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Rosenber Benlik saygısı düzeyi artarken, Anne baba akılcı olmayan inançları genel düzeyi, beklentiler alt boyutu ve mükemelliyetçilik alt boyutu azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The universe of the study, which examines the relationship between self - esteem and irrational beliefs of mothers who have children in preschool period and their perceptions of accepting - rejecting their children, is composed of mothers who are continuing in state kindergartens in Istanbul. The sample consisted of 262 individuals from the mothers of children in the universe who volunteered to participate in the study. The main assumptions of the study were that the participants had an intellectual level to respond to the scale items directed to them, they gave sincere answers to the items directed, the sample represented the universe, and the scales were sufficient in measuring the desired concepts for the purpose of the research. As a result of the regression analysis performed with the Backward method in the regression analysis, it was found that the sub-dimensions of“irrational beliefs”had a significant effect on the mother-child relationship. As a result of the regression analysis, it was found that the expectations sub-dimension had a positive effect on child relationship at the level of 0.569. One unit increase in perfectionism sub-dimension leads to a decrease of 0.184 in the level of mother-child relationship. 25.6% of the changes in mother-child relationship levels are explained by the sub-dimensions of the irrational beliefs of parents. In addition, there was no significant relationship between perfectionism sub-dimension and mother-child relationship general level non-warm sub-dimension, aggression sub-dimension, neglect dimension and undifferentiated sub-dimension. As a result of the analysis, it was found that Rosenberg Self-Esteem level was negatively correlated with general level of parental irrational beliefs, expectations sub-dimension and perfectionism sub-dimension. While Rosenber's self-esteem level increases, the general level of irrational beliefs of parents, expectations sub-dimension and perfectionism sub-dimension decrease.