Türkiye'de kadınların işgücüne katılımını etkileyen faktörlerin lojistik regresyon yöntemiyle analizi
The determinants of the labor force participation of turkish women: A logistic regression approach
  1. Tez No: 586054
  2. Yazar: SİNAN TAHTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınların İşgücüne Katılım Oranı, Kadın İşgücü, Lojistik Regresyon Analizi, Female Labor Force Participation Ratio, Female Labor Force, Logistic regression analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
1950'li yıllardan sonra dünya genelinde, özellikle gelişmiş ülkelerde, kadınların işgücüne katılımını belirleyen faktörlerdeki değişmeler, kadınların işgücüne katılım oranının artmasını sağlamıştır. Fakat bu dönemde Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı kırsal kesimden kentte doğru yoğun göçler nedeniyle önce düşmüş, son yıllarda ise tekrar yükselişe geçmiştir. Bu tezin amacı, Türkiye'de kadınların işgücüne katılım kararının belirleyicilerinin kısmi etkilerini ortaya koymaktır. Tezin ilk bölümünde kadınların işgücüne katılımının tarihsel gelişimi detaylı bir şekilde ortaya konulmaktadır. İkinci bölümde kadınların işgücüne katılma kararını belirleyen faktörler tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise en az bir defa evlenmiş kadınların işgücüne katılımını belirleyen faktörlerin etkisi tahmin edilmektedir. Analiz sonuçlarına göre doğurganlık, ilk doğumda kadının yaşı, kocanın eğitim yılı kadınların işgücüne katılımını negatif yönde etkilemektedir. Kadınların işgücüne katılımına eğitim pozitif yönde, kadının yaşı ise azalan hızla pozitif yönde etki etmektedir. Kentte yaşayan kadınların işgücüne katılma olasılığı, kırsal alanda yaşayan kadınlara göre yüzdelik olarak 27 birim daha düşüktür. Ayrıca evli kadınlar, dul ve boşanmış kadınlara göre yüzdelik olarak 10 birim daha az bir olasılıkla işgücüne katılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since 1950's, there have been drastical changes on the determinants of the female labor force participation, especially in the developed countries. These changes led an increase in the female labor force participation. Although it had been decreasing due to the rural-to-urban migration during the first part of this period, the labor force participation rate of Turkish women has been started to increase in the recent years. This thesis aims to investigate the marginal effect of the labor force determinants of Turkish women. The first chapter shows the evolution of female labor force participation in the last century while the second chapter discusses the determinants of the female labor force participation. Lastly, the third chapter presents the estimates of the marginal effects of the determinants of female labor force participation. The findings show that while female labor force participation is decreasing with fertility, age of women at the first birth and the level of education of the husbands, it is increasing with females' own education. Moreover, the female labor force participation is diminishingly increasing with the age of women. The results also indicate that, on average, women live in the urban areas are 27 percentage points less likely to work than those live in the rural areas and the married women are 10 percentage points less likely to work than those who are divorced or widowed.