Sîmîn Dânişver'in 'Kime Selam Vereyim?' kitabındaki hikâyelerin incelenmesi
Examınation Of The Book Sımın Daneshvar's 'Whom Can I Say Hello ?'
  1. Tez No: 586203
  2. Yazar: GÜLSÜM CEMİLE GÖKTEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İran, Öykü, Kadın, Iran, Story, woman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma Modern İran Edebiyatı kadın öykücülerinden Sîmîn Dânişver'in Kime Selam Vereyim? Adlı hikâye kitabındaki hikâyelerin incelenmesini içermektedir. Çalışma giriş kısmından sonra iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında hikâye hakkında kısa bilgi verilmiş, Çağdaş İran Öyküsünün gelişiminden özetle bahsedilmiş ve bu alanda öne çıkan isimlerden söz edilmiştir. Birinci bölümde Edebiyatta kadın konusu ele alınmış, İran Edebiyatında Kadın başlığında da konu özelleştirilmiştir. Bu bölümde ayrıca Simin Dânişver'in hayatı, eserleri ve üslubu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde hikâye tahlili hususunda kısa bilgi verilmiş ve kitapta yer alan hikâyelerin ayrı ayrı tahlilleri yapılmıştır. Değerlendirme ve sonuç kısımlarıyla çalışma tamamlanmaktadır. Çalışmanın amacı coğrafi, tarihsel ve kültürel bağlarımızın bulunduğu İranlı bir kadın yazarın ülkesine ve halkına atfedilen öykülerinden yola çıkarak dünya ve insanlığa dair gözlem ve mesajlarını akademik camiaya tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
This work is presented by Simin Daneshvar, one of the female storytellers of Modern Iranian Literature. Includes the analysis of the stories in the story book. The study consists of two main sections after the introduction. In the introduction, brief information about the story is given, the development of the Contemporary Iranian Story is summarized and prominent names in this field are mentioned. In the first chapter, the issue of women in literature was discussed and the issue in the title of Women in Iranian Literature was privatized. This section also provides information about Simin Daneshvar's life, works and style. In the second chapter, brief information about the story analysis is given and the stories in the book are analyzed separately. The study is completed with the evaluation and conclusion parts. The aim of this study is to introduce the Iranian community to the academic community based on the stories attributed to the country and the people of an Iranian female writer with geographical, historical and cultural ties.