Vergi uyuşmazlıklarının yargısal aşamada çözümü : Bölge İstinaf Mahkemeleri
Tax dispute settlement of the judicial process : Regional Courts of Appeal
  1. Tez No: 586263
  2. Yazar: ADEM TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İstinaf, Kanun Yolu, İdari Yargı, Bölge İdare Mahkemesi, Appeal, Remedy of Law, Administrative Justice, Regional Administrative Justice, Regional Administrative Courts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasında, Türk vergi yargı sistemindeki 6545 sayılı kanunla hukuk sistemimize giren olağan kanun yollarından istinaf kanun yolu ayrıntılı bir şekilde anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın konusunu oluşturan istinaf, ilk derece mahkemesi tarafından verilen kararın hem maddi hem de hukuki yönden bir üst yargı organı tarafından incelenmesidir. Kendine özgü yapısı olan idari yargı sisteminde istinaf kanun yolunun olmayışı birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bunun üzerine uzun çalışmalar sonucunda 18.06.2014 tarihinde kabul edilen 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile idari yargıda istinaf kanun yolu hukukumuza girmiştir. Böylece Danıştay kendi üzerinde iş yükünden bir nebze kurtulmuş olup, içtihat mahkemesi vasfı kazanmıştır. İstinaf kanun yolunun kabul edilmesiyle birlikte idari yargıda 3 dereceli bir yapıya geçilmiştir. Buna istinaden mahkeme teşkilatında ve yargılama usulünde değişiklikler yapılmıştır. Yargılama sürecine olumlu katkılar sağlayacak bu değişikliğin beraberinde bir takım sorunları da getireceği muhtemeldir. Bu çalışmada, Türk İdari Yargı sisteminde 18.06.2014'de kabul edilen ve uygulaması 20.07.2016 başlayan istinaf kanun yolu ele alınacaktır.Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, açıklamalara vergi yargısı kavramından başlanarak bölümün devamında vergi yargısında görevli mahkemeler, vergi yargılama usulü ve yargı kararlarına karşı başvuru yolları açıklanmıştır. İkinci bölümde öncelikle Türk idari yargı istinaf sisteminin tarihçesine değinilmiş ardından seçilmiş ülkelerin idari yargı istinaf sistemlerine yer verilmiş, böylece çeşitli ülkelerde istinaf uygulamasının görülmesi sağlanmıştır. Üçüncü bölüm ise bölge istinaf mahkemelerinin vergi uyuşmazlıklarını çözmedeki rolü ele alınmış, yargı sistemimize ne gibi katkılar sağlayacağı, vergi uyuşmazlıklarını çözme yolunda ne gibi artısı olacağı karar örnekleriyle açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Turkish tax jurisdictions in Law No. 6545 of the common law remedy of appeal way into our legal system will be studied in detail. Appeal that is the subject of your study, is the investigation of the decision is given by the first instance court, by the higher judicial body as legal as well as content. The lack of appeal remedy has brought many problems at administrative judicial system that is having a unique structure. Upon this, as a result of long work, appeal remedy came into our legal system with adopted on 18.06.2014 the Turkish Penal Code No. 6545 at administrative justice along with changes in the law. In Administrative Justice has started a three-grade structure with the adoption of law appeal. Thus, the Council of State, a little bit of work on its own has been saved, and won the case law. Consequently, changes are made in court structures an jurisdiction to the adjudication process however it can bring some problems. In this study, an appeal law, which was adopted on 18.06.2014 and its implementation started on 20.07.2016, will be discussed. The study consist of three parts. In the first part, officials in the tax jurisdiction of the courts continue starting part of the explanation of the concept tax jurisdiction, tax proceedings and remedies against judicial decisions are explained. In the second part, firstly the history of the Turkish administrative judiciary appeal system is mentioned and then the administrative judicial appeal systems of the selected countries have been included and thus the application of appeal in various countries has been ensured. In the third part, the role of the regional appeal courts in solving tax disputes is discussed, and the contribution of our court system to the judicial system and the increase in the way to solve the tax disputes are explained with examples of decisions.