Mezbûrâtü'l Hakâyık (Metin-inceleme-dizin)
Mezbûrâtü'l Hakâyik (Text-examination-index)
  1. Tez No: 586456
  2. Yazar: GÜLŞAH BAYRAM SÜLÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Kaygulu, Mezbûrâtü'l Hakâyık, Tasavvuf, Tarikat, Dil İncelemesi, Sheik Kaygulu, Mezbûrâtü'l Hakâyık, Sufism, Sect, Linguistic Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 465
Özet
Bu çalışmada Şeyh Kaygulu'ya ait olan Mezbûrâtü'l Hakâyık isimli eserin dil incelemesi yapılmıştır. Yapılan çalışmanın amacı, bu eserin kayıt altına alınarak yazarın diğer eserlerinin incelenmesine katkı sağlamaktır. Çalışmada Kaygulu mahlasını kullanan şairin hayatına ve eserlerine dair bilgiler verilmiş, Şeyh Kaygulu'nun bağlı olduğu tarikatlar tanıtılarak tasavvuf ve tarikat terimleri açıklanmıştır. Dil incelemesi kısmında ise eser üzerinde yazım, ses bilgisi ve şekil bilgisi incelemesi yapılmıştır. Transkripsiyonlu metin kısmında, eserin günümüz (Latin) harflerine aktarımı yapılmıştır. İncelenen eser tasavvufî bir eserdir. Kaygulu tarafından didaktik amaçla yazılan Mezbûrâtü'l Hakâyık adlı bu eserde öğretici unsurlar hâkimdir. Şairin tarikat ve tasavvuf anlayışı, eserin geneline yansımıştır. Bu çalışmada, Mezbûrâtü'l Hakâyık isimli eserin günümüz (Latin) harflerine aktarılmasının mümkün olduğu, söz konusu eserin yazım, ses bilgisi ve şekil bilgisi yönlerinden kendine özgü özellikler taşıdığı ve bu özelliklerin belirlenmesinin literatüre katkı sağlayacağı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we analyze the linguistic features of Mezbûrâtü'l Hakâyık which was written by Sheikh Kaygulu. The aim of this study is recording this work and by this way to contribute to the examination of the author's other works. In the introduction part of the study, we give information about the life and works of the poet who used the pseudonym“Kaygulu”. We introduce the sects of Sheikh Kaygulu and we explain the terms of Sufism and sect. In the part of linguistic, we analyze the work in the aspects of orthography, phonology and morphology. In the transcribed text section, we transcribed the work to the present Latin alphabet. The work examined is a sufistic work. In this work, Mezbûrâtü'l Hakâyık, written by Kaygulu for didactic purposes, the instructive elements are dominant. The understanding of sect and Sufism of the poet was reflected in the overall work. The work was written in the couplet and in the poetic form. In this study, it is concluded that it is possible to transfer Mezbûrâtü'l Hakâyık to present Latin letters, the work in question had its own characteristics in terms of orthography, phonology and morphology and the analyzing of these characteristics would contribute to the literature.