Vergi mükelleflerinin güven algısı: Uşak ili örneği
The perception of trust taxpayers in the case of Uşak
  1. Tez No: 586612
  2. Yazar: HAVVA BERNA SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Mükellefi, Sosyal Sermaye, Güven, Kamu Kurumlarına Güven
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sosyal sermayenin önemli bir unsuru olarak görülen güven kavramı, ekonomiden siyasete, sosyolojiden psikolojiye birçok alanda incelemelere konu olmuştur. Her türlü ilişkinin en temel koşulu güvendir. Güven bir arada yaşayan bireylerin birbirleriyle ilişkilerini, bu ilişkilerinin sürekliliğini, gücünü ve yoğunluğunu sağlayan en önemli faktördür. Aynı zamanda güven bireyle birey, bireyle devlet ve bireyle toplum arasındaki etkileşimlerde ve ilişkilerde, dolayısıyla kamu yönetiminde de kilit role sahip bir kavramdır. Kamu yönetimine güvenin belirlenmesinde kamu kurumlarının yapısı, bu kurumların işlevleri ve işleyişleri, kamu hizmetlerinin vatandaşın beklenti ve gereksinimlerine uygunluğu gibi ölçütler yer almaktadır. Kamu kurumlarının kamu yararını gözeterek işlerini hukuka uygun yapması ve yapılan işin doğru olması, vatandaşların kamu yönetimine güven duymalarının esasını oluşturmaktadır. Devletin en büyük finans kaynağı vergidir. Dolayısıyla devletin önemli unsurlarından biri de vergidir. Vatandaşların kamu yönetimine, maliye politikalarına ve vergi sistemine güven duymaları da bu bağlamda son derece önemlidir. Vergi, vatandaş olarak devlete olan güvenin tesis edilmesinde ve alınan vergiler karşısında devletin vatandaşa yaptığı hizmetlerin vatandaşlar tarafından kabul görmesiyle mümkündür. Çalışmanın ana konusu vatandaşın devlete ve kamu kurumlarına duydukları güvendir. Çalışmanın amacı ve kapsamı ise Uşak ilindeki vergi mükelleflerinin vergilendirmeye ve vergi kurumlarına yönelik güven algısının belirlenmesi ve algının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Bu bağlamda araştırmaya 2017-2019 yılları arasında Uşak ilinde yaşamakta olan 201 vergi mükellefi katılmıştır. Çalışmanın 15 Temmuz 2016 Darbe Kalkışması sonrasında iii yapılmış olması, vergi mükellefi ile devlet arası ilişkilerin güvene dayalı sürdürülüp sürdürülmediği ile ilgili tartışmaların aydınlığa kavuşması açısından da önemli olduğu ifade edilebilir. Verilerin toplanmasında Vergilendirmeye ve Vergi Kurumlarına Yönelik Güven Algısı Ölçeği, Verilerin analizinde ise Bağımsız Örnekler T-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Çalışmanın 15 Temmuz 2016 Darbe Kalkışması sonrasında yapılmış olması, vergi mükellefi ile devlet arası ilişkilerin, güvene dayalı sürdürülüp sürdürülmediği ile ilgili tartışmaları aydınlığa kavuşturması açısından da önemli olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The concept of trust, which is seen as an important element of social capital, has been the subject of studies in many fields from economy to politics, from sociology to psychology. The most basic condition of any relationship is trust. Trust is the most important factor that ensures the relations, the continuity, strength and intensity of the individuals living together. At the same time, trust is a key concept in the interactions and relations between the individual and the individual, the individual and the state, and the individual and the society, and therefore in public administration. The criteria such as the structure of public institutions, their functions and functioning, and the suitability of public services to the expectations and needs of citizens are included in determining trust in public administration. The right of the public institutions to do their jobs correctly considering the public interest and the work being done is the basis of the trust of the citizens in public administration. The biggest financial source of the state is tax. Therefore, tax is one of the important elements of the state. Citizens' confidence in public administration, fiscal policies and tax system is also very important in this context. Tax is possible by establishing trust in the state as a citizen and by the acceptance of the services provided by the state to the citizen in the face of taxes. The main subject of the study is the citizens' trust in the state and public institutions. The aim and scope of the study is to determine the perception of trust of taxpayers in taxation and tax institutions in Uşak province and to examine whether perception differs according to demographic variables. In this context, 201 taxpayers living in Uşak between 2017-2019 participated in the study. The fact that the study was conducted after the coup attempt on July 15, 2016 is also important in terms of v clarifying the debates on whether the relations between the taxpayer and the state are based on trust. The data were collected using the Confidence Perception Scale for Taxation and Tax Institutions and Independent Samples T-test and ANOVA were used for data analysis. The fact that the study was conducted after the coup attempt on July 15, 2016 can be said to be important in terms of clarifying the debates on whether the relations between the taxpayer and the state are based on trust.