İfade özgürlüğü ve nefret söylemi dilemması: Türk medyasında queer teoriyi ifade özgürlüğü ve nefret söylemi ikilemiyle okumak
The dilemma of freedom of expression and hate speech: Reading the queer theory within the dilemma of freedom of expression and hate discourse in Turkish media
  1. Tez No: 586624
  2. Yazar: KADRİYE ŞAFAK TANIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KAYA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: queer, ifade özgürlüğü, nefret söylemi, medya, söylem analizi, queer, freedom of expression, hate discourse, media, discourse analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, medyanın ötekileştirmeye yönelik pratikleri bağlamında, ifade özgürlüğü ve nefret söylemi ikilemine queer teori gibi yeni ancak bir o kadar da çözüm katkısı ön planda olan bir açılımla katkı sunmayı amaçlamaktadır. Medya metinlerinde queer bireylerin temsilleri Van Dijk'in söylem analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Queer teori anlatısı üzerinden, ifade özgürlüğü ve nefret söylemi arasındaki muğlaklaşan sınıra açıklık getirme çabası bu çalışmanın amaç ve kapsam boyutunu oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini, 2018 yılı Ocak-Aralık ayları arasında yer alan Türk medyasında ifade özgürlüğü ve nefret söylemi dilemmasını belgeleyen haberler oluşturmaktadır. Analiz edilen haberler, amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, medyanın ötekileştirmeye yönelik pratikleri bağlamında queer bireylerin medyadaki temsili değerlendirildiğinde, ifade özgürlüğü sınırlarının çoğunlukla aşıldığı ve bireylerin nefret söyleminin hedefi olduğu ortaya çıkmaktadır. Çalışma kapsamında, queer teorinin, taksonomik ve tanımsal tuzaklar olarak adlandırdığı sınır ve kimlikler anlatısı üzerinden irdelenen haberlerde, queer bireylerin sabit ya da verili kimlik kategorileriyle aktarıldığı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
İn this study aims to contribute with a new and mainly solution offering description like queer theory to the dilemma of freedom of expression and hate discourse. The representations of queer individuals in media texts were analysed using the discourse analysis method of Van Dijk. The effort to clarify the line between the freedom of expression and hate discourse based on queer theory narrative forms the aim and scope of this study. The universe of the study was made up of news, which document the freedom of expression and hate discourse dilemma in Turkish media between the months January and December in 2018. The news analysed were determined with the method of purposeful sampling. As a conclusion, when the representation of queer individuals in the media was evaluated in terms of the practices of the media regarding marginalization, it has been seen that the limits of the freedom of expression were mostly exceeded and that individuals were the targets of hate discourse. Within the scope of the study, in the news examined on the basis of the narrative of boundary and identities where queer theory was defined as taxonomical and definitional traps, it was found that queer individuals were transmitted with fixed or given identity categories.