Batı Marmara bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma ilişkisinin incelenmesi
An investigation of the social media dependency of the western Marmara region on the relation with the attachment
- Tez No: 586819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Bağlanma, Sosyal Medya, Social Media, Social Media Dependency, Attachment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sosyal medya bağımlılığı, günümüzde sosyal medya uygulamalarının kullanımında artış meydana gelmesi ve buna bağlı olarak da sosyal medya kullanımının problem teşkil etmeye başlamasıyla birlikte ortaya çıkan bir kavramdır. Kişilerin günlük yaşamlarını aksatacak şekilde bir obje, olay ya da konuya gerektiğinden fazla zaman harcayarak sosyal ilişkilerine dahi zarar verecek biçimde bağlılık göstermesi, bağımlılık olarak değerlendirilmektedir. İçeriği ve iletişimsel yönü sayesinde daha önce hiç görülmemiş bir biçimde sosyal medya kişilerin günlük yaşamlarının önemli bir kısmını kapsamaya ve günlük hayata entegre olmaya başlamıştır. Bu nedenledir ki artık sosyal medya yeni bir bağımlılık çeşidi olarak değerlendirilmektedir. Son birkaç yıl içerisinde üssel bir artış olması sebebiyle ''küresel tüketici'' olgusu haline gelmiştir. Sosyal medya bağımlılığının bazı kullanıcılar için potansiyel bir zihinsel sağlık sorunu olabileceğini göstermektedir. Araştırmamızda Batı Marmara Bölgesi'nde yaşayan 2900 bireyin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Yapılan bu çalışmada Davranış Yükü Etkileme Formu ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II kullanılmıştır. Araştırmamızda sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma ve kaygı düzeyleri arasında pozitif doğrultuda anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Öyle ki bireylerin bağlanma ve kaygı düzeyleri yükseldikçe, sosyal medyaya olan bağımlılıkları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social media addiction is a concept that occurs today with the increase in the use of social media applications and, accordingly, the use of social media begins to pose a problem. It is considered an addiction to show commitment to harm even social relationships by spending more time on an object, event or subject to impair their daily lives. Through its content and communicative aspect, social media has begun to cover an important part of people's daily lives and integrate into everyday life in a way that has never been seen before. This is why social media is now considered a new form of addiction. Due to a exponential increase in the past few years, ''Global consumer'' has become a phenomenon. It shows that social media addiction may be a potential mental health problem for some users. In our study, the relationship between the social media addiction levels and the connecting styles of 2900 individuals living in the Western Marmara Region is examined. In our study, Behavioral Burden Ifluencing Form and Experiences in Close Relationship-Revise are used in. In our research, there is a positive relationship between social media addiction and connection and anxiety levels. As the levels of attachment and anxiety increase, the dependence on social media is increasing.