Türkiye'ye sığınan Suriyeli dul kadınların, depresyon, travma, benlik saygısı ve başa çıkma stilleri açısından dul olmayan mülteci kadınlarla karşılaştırılması
The comparnson between the wi̇dow syri̇an woman who i̇mmi̇grate to Turkey, i̇n terms of havi̇ng depressi̇on, travma, self esteem and copi̇ng style i̇sswes and the non wi̇dow Syri̇an refugee woman
  1. Tez No: 587037
  2. Yazar: MESRURE PINAR ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Depresyon, Benlik Saygısı, Baş Etme Becerileri, Trauma, Depression, Self Esteem, Coping Skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Giriş: Bir kişinin ya da topluluğun bulundukları coğrafi konumdan doğal afet, deprem, savaş vb. durumlardan dolayı farklı bir yerleşkeye geçici ya da kalıcı olarak göç etmesi insanlık tarihinden bugüne kadar gerçekleşen bir durumdur. Coğrafi ve kültürel değişim olarak adlandırılan göç her iki cinsiyet içinde farklılık göstermektedir. Göç sebebi ile bir çok kadın hem toplumun atfettiği değer nedeni ile hem de gittikleri coğrafi bölgedeki olumsuz tutum, fuhuş yapmaya zorlanma gibi durumlardan dolayı sıkıntılar yaşadıkları bilinmektedir. Bu problemler kadın bireylerde depresyon, travma, benlik saygısı gelişiminin zarar görmesi gibi durumlara yol açmıştır. Karşılaşılan bu problem durumlarına karşı her bireyin farklı başa çıkma becerisi gösterdiği görülmektedir. Kimi kadınlar olumlu başa çıkma becerilerini kullanırken kimi kadınlarında olumsuz başa çıkma becerilerini kullandıkları belirlenmiştir. Amaç: Bu çalışmanın amacı iç savaş sürecinde dul kalan, eşinden ayrı yaşamını sürdüren ve mülteci olarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınların, aynı şekilde iç savaş sürecinde Türkiye'ye sığınan, eşleriyle birlikte yaşayan Suriyeli kadınların benlik algısı, travma, depresyon ve başa çıkma stillerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu araştırma, karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeline uygun olarak hazırlanmıştır. Örneklem seçimi basit-rastgele yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Sultanbeyli ilçesinde mülteci olarak yaşayan kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise mülteci olarak yaşayan 30 dul kadın ve 30 evli kadından oluşturmaktadır. Bulgular: Yaptığımız çalışmada Evli katılımcıların depresyon değişkeni ile travma sonrası stres belirtileri (durumluluk) arasında aynı yönlü pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Çalışmamızda Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeğinin alt boyutu olan Benlik Saygısı değişkeni ile evli-dul katılımcıların başa çıkma becerileri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Yaptığımız çalışmada Evli katılımcılarda travma sonrası stres belirtileri değişkeni ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Araştırmamıza göre Başa çıkma ölçeği alt boyutlarından madde kullanımı değişkeni ile evli-dul katılımcıların ölçek puanları arasında anlamlı bir farklılık yokttur.
Özet (Çeviri)
Intoduction: Natural disaster, earthquake, war and so on. It is a situation that has taken place since the history of mankind to temporarily or permanently migrate to a different campus due to the circumstances. Migration, which is called geographical and cultural change, differs in both sexes. It is known that due to migration, many women experience problems both because of the value attributed to society and because of negative attitudes and forced prostitution. These problems have led to depression, trauma, and damage to self-esteem in women. It is seen that each individual shows different coping skills against these problem situations. While some women use positive coping skills, some women use negative coping skills. Aim: The aim of this study examine to the widow of the civil war period, his wife from continuing its separate living and refugees who took refuge in Turkey Syrian women, likewise took refuge in Turkey in the civil war period, the self-perception of Syrian women living with their husbands, trauma, comparison of depression and coping styles and evaluation. Method: This research has been prepared in accordance with the comparative relational screening model. Sample selection was made by simple-random method. The population of the research consists of women living as refugees in Sultanbeyli district of Istanbul. The sample of the study consists of 30 widows and 30 women living as refugees. Results: According to results; it was found that there was a positive correlation between depression variable and post-traumatic stress symptoms (statefulness) of married participants. In our study, there was a significant difference between the self-esteem variable which is the sub-dimension of Rosenberg Self-Esteem Scale and coping skills of married-widows. In our study, it was found that there was a significant relationship between self-esteem and post-traumatic stress symptoms variable in married participants. According to the present study, there was no significant difference between the scores of coping scale and substance use variable and the scale scores of married and widowed participants.