Kedi ve insan benzeşmesinin özgün seramik form ve yüzeylere yansıması
Reflection of cat and human analogy on ceramic forms and surfaces
  1. Tez No: 587256
  2. Yazar: GÜLŞAH SAYLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL EMRE FEYZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, insan, duygu, benzeşme, sanat, Cat, human, emotion, affinity, art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kedinin ve İnsanın geçmişten günümüze kadar olan gelişim ve sosyalleşme sürecinde bazen tapılan bir tanrı, bazen uğursuz görülen bir kedi, bazen de gücünden, sevimliliğinden varlığından faydalanılan bir canlı olarak görülmüştür. Kedilerin insanların hayatına girmesiyle birlikte onlara sağladığı huzur ve güven duygusu, ilişkilerinde birbirlerinin hayatlarına sağladıkları faydalar söz konusu olmuştur. Raporun birinci bölümünde, kedilerin tarihi, kedi figürünün tarihsel sürecindeki gelişiminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, insan ile kedinin etkileşiminden ve insan üzerinde geliştirdiği psikolojik etkilerden, kedinin insan ile benzeşmesinden ve sanat alanında kedinin yerinden söz edilmiştir. Kedi ile insan arasındaki bağın, birbirlerinin hayatları üzerindeki etkilerinin yansıtılmaya çalışıldığı seramik formlar üretmek amaçlanmıştır. Üç boyutlu formların betimlenmesi sanat alanında kedi figürünün işlenmesi bunlar üzerine çalışmış sanatçıların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmalar doğrultusunda kedi figürünün insan ile olan her türlü etkisinden yola çıkarak seramik formlarla betimlemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been seen that human beings are from the earliest times to the present day, and sometimes a god, sometimes a black cat, and sometimes a creature benefiting from its power and sweetness. It is aimed to have designed ceramic forms in which the connection between cat and human is tried to reflect the effects of each other's life. The aim of this course is to describe the three-dimensional forms and to portray the artists who worked on them. The first part of the report, the history of cats, the importance of the Egyptian period, the importance of pharaohs, the history of the examined cat figure that. In the second part, the interaction between the cat and the people and the psychological effects it develops in the human will be similar to that of the cat and the human cat, and the location of the cat in the field of art is mentioned. With the content of these researches, she makes depictions with ceramic forms based on her diversity of cat figure with human.