Mühimme Defterlerine göre XVII. yüzyılda Amasya sancağı
'Sanjak' (Province) of Amasya in XVII. century according to
  1. Tez No: 587414
  2. Yazar: İLKNUR USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Mühimme Defteri, 17. Yüzyıl, Amasya, Ottoman Empire, Muhimme Books, 17th Century, Amasya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Divanı hümayun toplantılarında alınan kararların kaydedildiği mühimme defterleri Osmanlı tarihi araştırmaları için önemli bir kaynaktır. Mühimme defterleri teknik bir terim olan“hüküm”lerden oluşmaktadır. Bu hükümler gönderilecek kişilere yazılan fermanların suretleridir. Mühimme defterleri sosyal, siyasi, askeri ve idari konular ile ilgili bir çok bilgi içermektedir.“Mühimme Defterlerine Göre XVII. Yüzyılda Amasya Sancağı”isimli çalışmamıza ana kaynak olan toplam 37 Mühimme defteri taranmış ve bunların 28'inde Amasya ile ilgili hükümlere rastlanmıştır. 1602-1701yıllarını kapsayan bu defterlerde Amasya Sancağının siyasi, sosyal ve ekonomik durumu ile ilgili 127 hüküm belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“SANJAK”(PROVINCE) OF AMASYA IN XVII. CENTURY ACCORDING TO MUHIMME İlknur USTA Ondokuz Mayıs University, Institute of Social Sciences Department of History, M.A., July/2019 Supervisor: Prof. Rıza KARAGÖZ Muhimme books, which the taken decisions were recorded in the imperial council (Divan-i Hümayun) meetings, is a significant source for the researches of Ottoman history. Muhimme books consist of technical terms called“verdicts”. These verdicts are the copies of fermans which were written for the persons who will be sent. Muhimme books include a lot of information about social, political, military and administrative subjects. Our study which became main source to 37 Muhimme books in total called“Sanjak (Province) of Amasya in XVII. Century According to Muhimme Books”has been scanned and verdicts pertaining to Amasya has been seen in 28 of these books. In these books which cover the years between 1602 and 1701, 127 verdicts have been determined about the political, social and economic condition of Sanjak of Amasya.