Osmanlı Dönemi İstanbul fotoğraflarında Bizans dini mimarisi
Byzantine religious architecture in Ottoman Period İstanbul photos
  1. Tez No: 587506
  2. Yazar: MUSTAFA NEZİH BAŞGELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Performing and Visual Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğrafçılık, Kartpostal, İstanbul, Bizans Dini Mimarisi, Early photograpy, Postcards, Istanbul, Byzantine Churches Istanbul
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Fotoğraf elde etmenin ilk başarılı yöntemi sayılan“dagerotip”in, Parisli Ressam L. J. Mandé Daguerre tarafından 1839'da bulunmasını takiben dünyanın diğer merkezlerinden çok önce, Osmanlı İmparatorluğu'nun pek çok köşesinin ve İstanbul'un fotoğraflarının çekildiği bilinmektedir. Gerek gelen fotoğrafçıların çalışmaları gerekse yerleşik stüdyoların çekimleri açısından İstanbul, dünya fotoğraf tarihinde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Fotoğraf stüdyolarının açılması açısından İstanbul Avrupa'nın gerisinde kalmamıştır. İlk fotoğrafçıların çoğu yabancılardır. ama girişken Osmanlılar da çabucak durumu kavrayarak yeni sanatı öğrenmişler. Basile Kargopoulo (1826-1886) stüdyosunu 1850'de kurup 1886'da ölümüne kadar çalıştırmıştır. J. Pascal Sébah ile Policarpe Joaillier ise kentin ondokuzuncu yüzyıl fotoğrafçıları arasında en tanınmış olanlardır. Bir levanten olan Sébah, stüdyosunu 1857'de, Fransız A. Laroche'a ortak olarak açmış, sonra 1884-85'de Joaillier ile de birleşmişlerdi. Abdullah Biraderlerin ilk stüdyoları 1875'e kadar çalışmış, sonra onun yerine kurulan“Abdullah Frères”de 1899'a kadar çalışıp,“Sébah ve Joaillier”e satılmıştır. Nikolaos Andriomenos (1851-1929), kariyerine“Abdullah Kardeşler”in yardımcısı olarak başladı, sonra stüdyoyu 1875'de kendisi devralmıştır. İsveçli Guillaume Berggren (1835-1920)'de 1870'lerde İstanbul'da stüdyo işletmiş kişiler arasındaydı. Osmanlı dönemi gezginlerine sunulan çok çeşitli fotoğraf ve resimli kartpostallar arasında İstanbul'un Osmanlı öncesi anıtlarının özellikle Bizans resimleri şaşılacak kadar çoktur. Fotoğraf ve Resimli Kartpostalın Altın Çağı İstanbul'daki Bizans etüdlerinin Altın Çağı'yla da çakışmıştır. Istanbul çeşitli Avrupalı bilimadamları incelenmiş, dönüşte seyahat kitapları ve bilimsel metinler yayınlamışlardır. Bu çalışmaların hepsi görsel açıdan zengindir. Yazarları ele aldıkları yapıları hem çizim ve hem de resimlerle doğru biçimde belgelemeye, kartpostallarla da yaşamı ve manzaraları aktarmaya çalışmışlardır. Ayasofya (Hagia Sophia), Aya İrini (Hagia Eirene) ve Kariye Camii'ne (Christos tes Choras) ek olarak, daha az bilinen anıtlar da, örneğin Bodrum Camii (Myrelaion), Zeyrek Camii (Christos ho Pontocrator) ve Gül Camii (Hagia Theodosia?) gibileri de fotoğraflara konu olmuştur. Tezimizin konusunu da bu görseller oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Daguerrotype is considered the first successful method used in photography and following its discovery in 1839 by Parisian artist L.J. Mande Daguerre it is known that photographs of Istanbul and many corners of the Ottoman Empire were taken long before they were taken in other centers around the world. The work of the photographers who came and the pictures taken by local studios have a separate place from the standpoint of Istanbul's photographic history. İstanbul did not lag far behind Europe in the establishment of photographic studios and in the development of the picture postcard. Many of the early photographers were foreigners, but enterprizing Ottomans quickly learned the new medium. Basile Kargopoulo, who established his studio in 1850 and after his death in 1886 his son worked until 1895. However, J. Pascal Sébah and Policarpe Joaillier were the best known and most prolific of the 19th-century photographers in the city. The Levantine Sébah had opened his studio in 1857, with the Frenchman A. Laroche as his partner, then joining with Joaillier in 1884-85. The Abdullah brothers, were also successful and prolific. Their original studio operated until 1875; its successor, Abdullah Frères, continued until 1899, when it was sold to Sébah & Joaillier. Nikolaos Andriomenos, began his career as assistant to the Abdullah brothers, subsequently taking over the studio in 1875. The Swede Guillaume Berggren (1835-1920) also operated a studio in İstanbul during the 1870s. Among the rich assortment of photographs and picture postcard available to the turn-of-the-century traveller were a surprising number of views of the Byzantine monuments of Contantinople.. One of the explantions for the great variety of Byzantine images is that the Golden Age of the photograph and postcard coincided with the Golden Age of Byzantine studies in İstanbul. A number of European scholars had examined the city, publishing travel books and scholarly texts, In fact, the tourist of one hundred years ago had a much greater array of images to chose from than the present visitor to the city does. In addition to Ayasofya (Hagia Sophia), Hagia Eirene, and the Kariye Camii (Christos tes Choras), postcards depict the lesser-known monuments, such as the Bodrum Camii (Myrelaion), the Zeyrek Camii (Christos ho Pantokrator), and the Gül Camii (Hagia Theodosia?). These early photographs are the subject of the our thesis.