Kentsel dönüşüm görselleri ile fotomontaj ve grafik tasarım
Photomontage and graphic design with urban transformation images
- Tez No: 587505
- Danışmanlar: PROF. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Grafik Tasarım, Fotomontaj, Kent, Kentsel Dönüşüm, İstanbul, Photography, Graphic Design, Photomontage, City, Urban Transformation, Istanbul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma teorik ve uygulamalı olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Çalışmanın teorik kısmında fotoğraf ve grafik tasarımın gelişimi fotomontaj tekniği üzerinden kısaca anlatılmıştır. Özellikle Dadaizm'in ortaya çıkmasıyla beraber grafik tasarım ve fotoğrafın fotomontaj tekniği sayesinde bir arada uyumlu bir biçimde kullanılması ve iki dünya savaşı arasında geçen sürede propaganda amacıyla kullanılan fotomontajın pop art, kavramsal sanat ve dijital sanatta uygulanışı gösterilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde, çalışmanın metodu ve amacı anlatılırken, ikinci bölümde Fotoğraf ve Grafik Tasarımın tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde fotomontaj tekniğinin ortaya çıkışı ve gelişmesi üzerinde durulmuş, dördüncü bölümde ise dijital teknolojiyle fotomontaj uygulayan sanatçıların çalışmaları aktarılmıştır. Beşinci bölümde İstanbul özelinde yapılan kentsel dönüşüm örneklerine yer verilmiş ve son olarak altıncı bölümde ise kentsel dönüşüm kapsamında yapılan uygulamaların kent üzerinde yarattığı etkiler tartışılmıştır. Aynı zamanda fotoğraflar aracılığıyla belgelenen kentin dönüşümündeki olumlu ve olumsuz tarafları ve kentsel dönüşüm projelerinde dikkat edilmesi gereken kültür, çevre, doğa ve iklim konusunun önemini gösterebilmek amaçlanmıştır. Tezin uygulama aşamasında İstanbul'da Kentsel Dönüşüm konusu çalışılmıştır. Bu kısımda İstanbul'un son dönemlerde hızla artan sosyal ve fiziki dönüşümünün kent ve insan üzerindeki etkisini göstermek amaçlanmış ve bunun için de eski ve yeni İstanbul, aynı fotoğraf karesinin içinde fotomontaj tekniği kullanılarak gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of two parts which are theoretical and practical. In the theoretical part of the study, the development of photography and graphic design is briefly explained through the photomontage technique. In particular, with the emergence of Dadaism, graphic design and the use of photography in harmony with the photomontage technique, and the use of photomontage in pop art, conceptual art and digital art for propaganda purposes between the two world wars have been tried to be demonstrated. In the first part, the method and purpose of the study are explained and in the second part the historical development of the Photography and Graphic Design is examined. In the third part, the emergence and development of the photomontage technique is emphasized. In the fourth chapter, the works of the artists who apply photomontage with digital technology are discussed. In the fifth chapter, the examples of urban transformation made in Istanbul are given. Finally, in the sixth part, the effects of the urban transformation applications in the city are discussed. At the same time, it is aimed to show issues, which should be considered in urban transformation projects, such as the positive and negative aspects of the transformation of the city documented through photographs and the importance of culture, environment, nature and climate. In the application phase of the thesis, Urban Transformation in Istanbul was studied. In this section, it is aimed to show the effect of the rapid increase in social and physical transformation of Istanbul on the city and human beings, and for this purpose, images from both old and new Istanbul are tried to be shown in the same photo frame by using photomontage technique.