Türk televizyon dizilerinde tüketim kültürü pratiklerinin liseli gençlere yansıması
Reflection of consumption board practices in Turkish television series to high school youth
  1. Tez No: 587752
  2. Yazar: ELİFCAN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İşletme, Radio and Television, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Tüketim Kültürü, Gençlik, Televizyon, Dizileri, Culture, Consumer Culture, Youth, Television Series
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gündelik hayatımızda en önemli yere sahip kitle iletişim aracı televizyondur. İnsanların tutum ve davranışlarında önemli etkisi olan televizyon kültürün yeniden şekillenmesi ve geniş kitlelere ulaşmasında önemli rol oynar. Bu değişimde en önemli katkı hiç şüphesiz dizilerdir. Dizilerin yaygınlaşması, kültürel pek çok değişimi de beraberinde getirmiştir. Bu değişimden en çok etkilenenler de gençler olmuştur. Gençler izledikleri dizilerde gördükleri yeni hayat tarzını benimsemektedir. Dizilerde gösterilen mekânlar, pahalı restoranlar, beğendikleri karakterler, o karakterlerin giydiği kıyafetler, taktığı aksesuarlar, dizilerde gösterilen lüks ve abartılı yaşamlar bu dizileri izleyen liseli gençleri etkilemekte ve onların kişilik ve kimlik oluşumunu da şekillendirmede etkin rol oynamaktadır. Tüketim özellikle gençler arasında görülen ya da beğenilen bir eşyayı satın almaktan ziyade toplumda statü elde etme, farklılaşma ve yeni bir hayat tarzı olarak da görülmektedir. Araştırma kapsamında gençlerin televizyon dizilerinden nasıl etkilendiği, tüketim kültürü bağlamında gençlerin yaşam tarzlarının nasıl şekillendiğini araştırmak için derinlemesine görüşme tekniği uygulanmış elde edilen bulgular sonucunda da liseli gençlerin, özellikle tüketim faaliyetleri üzerinde çok etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Television is the most important means of mass communication in our daily lives. The reshaping of television culture, which has a significant impact on people's attitudes and behaviors, also plays an important role in reaching the masses.The most important contribution to this change is undoubtedly the series. The spread of series has brought about many cultural changes, by which young people were the most affected. Young people adopt the new lifestyle they see in the series they watch. The spaces shown in the series, the expensive restaurants, the characters they like, the clothes they wear, the accessories they wear, the luxurious and exaggerated lives shown in the series affect the high school youth who watch these series and play an active role in shaping their personality and identity formation.Consumption is seen as a status, differentiation and a new way of life in society rather than buying an item that is seen or liked especially among young people. In the scope of the research, in-depth interview technique was applied to investigate how young people were affected by television series and how their lifestyles were shaped in the context of consumption culture.