Semantik analiz yöntemi açısından 'inşirah' kavramı
Concept of 'construction' in semantic analysis method
- Tez No: 588047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN BAYRAKTUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İnşirâh, İç huzuru, Mutluluk, Rahatlama, Göğsün genişlemesi, İnshirah, İnner peace, Happiness, Relaxation, Expansion of the chest
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmamızda, Kur'an-ı Kerim'in önemli kavramlarından biri olan“İnşirâh”kelimesini ele aldık. Bu kavram Kur'an'da beş yerde zikredilmektedir.“İnşirâh”kelimesi, genel olarak, göğsün (kalbin) daralıp sıkılması ve huzursuz olmasının zıddı olarak, göğsün genişlemesi, ferahlaması ve rahatlayıp sükûnete kavuşması anlamında kullanılmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde“inşirâh”kavramının semantik analizi incelenmektedir. Kelimenin kök ve türevlerinin açıklanması ile birlikte eş ve zıt anlamlı kavramlar da tahlil edilmiştir. Ayrıca Kur'an'da geçen bu kelimenin ifade ettiği anlamlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise, bu kavramın“Şakku's-sadr ve Şerhu's-sadr”tabirleriyle bağlantısı ele alınmış, olup diğer ilim dallarıyla olan ilişkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the important concepts of the Holy Quran, Inshirah (The Expension) was examined. This concept is mentioned in five places in the Qur'an. The word“Inshirah”is used in general to mean that the chest is enlarged, refreshed and relaxed and rested as opposed to tightening and restlessness of the chest (heart). In the first part of the study, the semantic analysis of“inshirah”concept is examined. With the explanation of the roots and derivatives of the word, synonyms and antonyms were also analyzed. In addition, the different meanings of this word in the Qur'an is emphasized. In the second part, the relation of this concept with the terms“Shakku's-sadr and Şerhu's-sadr”were discussed, The concept“ inshirah”has been put forward in terms of different sciences.