Savaşların kültürel miras üzerindeki etkisi: Suriye örneği
The impact of wars on cultural heritage: The example of Syria
- Tez No: 588052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Coğrafya, Archeology, Geography
- Anahtar Kelimeler: Orta Doğu, Suriye, İç Savaş, Kültürel Miras, Tahribat, Middle East, Syria, Civil War, Cultural Heritage, Destruction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Coğrafyası ve Jeopolitiği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Orta Doğu ve İslam Ülkeleri'nin zengin kültürel mirası jeopolitik nedenlerle yok edilmeye çalışılmaktadır. Savaş sırasında, arkeolojik ve tarihi alanlar tahrip edilmekte, müzeler yağmalanmakta ve tarihi eserler yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılmaktadır. Suriye'nin Dünya Kültür Miras Alanları, 2011'den beri devam eden iç savaş nedeniyle tahribata uğramıştır. Bu çalışmada ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde UNESCO'ya taraf devletlerden biri olan Suriye'nin kültürel miras yönetimi üzerinde durulmuştur. Yabancı akademik kurumların ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının coğrafi bilgi sistemleri aracılığıyla hazırladığı güncel tahribat raporlarından faydalanılmıştır. Çalışmada ilk olarak Suriye'nin jeopolitiğini oluşturan coğrafi özellikler verilmiştir. Daha sonra kültür mirası kavramının gelişme süreci, kültür varlıklarını koruma düşüncesi açıklanmıştır. İslamiyet ile dönüşen coğrafyalarda kültürel mirasın durumu ve I. Dünya Savaşı öncesinde yapılan araştırma ve arkeolojik çalışmaların, Osmanlı coğrafyasındaki kültürel mirasa yansımalarına değinilmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonunda yapılan sözleşmeler çerçevesinde Bosna'da başlayan tahribatın, Suriye'de devam ettiğine dikkat çekilmiştir. Son bölümde ulusal, uluslararası politikalar çerçevesinde Suriye iç savaşında kültürel mirasa yönelik tahribatlar ve tahribatların tespiti hakkında çalışma yapan kuruluşlar verilmiştir. Sonuç bölümünde; Suriye örneği ile Orta Doğu ve İslam ülkelerinde savaş vb. durumlarda yapılan tahribatlar değerlendirilmiştir. Kültürel mirası korumaya ve kurtarmaya yönelik farkındalık oluşturulması amaçlanmış, eğitim ve yönetim politikalarının geliştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rich cultural heritage of the Middle East and Islamic countries is being destroyed for geopolitical reasons. During the war, archaeological and historical sites were destroyed, museums were looted, and historical artifacts were illegally taken abroad. Syria's World Cultural Heritage Sites have been devastated by the Civil War, which has been on going since 2011. This study focused on the cultural heritage management of Syria, which is one of the states parties to UNESCO under national and international law. Current destruction reports prepared by foreign academic institutions and international non-governmental organizations through geographic information systems have been utilized. The study first gave geographical features that make up the geopolitics of Syria. Then the development process of the concept of cultural heritage, the idea of protecting cultural assets is explained. The status of cultural heritage in the geographies transformed by Islam and I. Research and archaeological studies conducted prior to World War II have been reflected in the cultural heritage of Ottoman geography. II. It has been noted that the devastation that began in Bosnia under the conventions at the end of World War II continued in Syria. In the last chapter, organizations working on the determination of the destruction and destruction of cultural heritage in the Syrian civil war within the framework of national and international policies were given. In the concluding section; war in the Middle East and Islamic countries with the example of Syria, etc. the damages in the cases were evaluated. It was aimed at raising awareness to protect and save cultural heritage, and it was proposed to develop education and management policies.