Seçilmiş bazı malların iş ürünlerinin veya faaliyetlerin tedarik fiyatının altında satışa sunulmasının reklamlarda vurgulanmasıyla oluşan haksız rekabet hali
Unfair competition arising from advertisements emphasizing the sale of certain selected goods, business products or activities below the supply price
- Tez No: 588324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ HAYDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tuzak Fiyat Uygulaması, Mostra İle Avlama, Tedarik Fiyatı, Müşteri, Yanıltma, Haksız Rekabet, Hukuki Sorumluluk, Trap Price Application, Outcrop, Supply Price, Customer, Diversion, Unfair Competition, Legal Responsibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Serbest piyasa ekonomisi içerisinde, teşebbüsler pazara girebilmek, pazardaki varlıklarını korumak ve kâr amaçlarını sağlayabilmek için diğer teşebbüslerle rekabet halindedirler. Sonsuz miktarda arz kapasitesi bulunan teşebbüslerin toplam pazar payı içerisinde en fazla menfaati elde etme yarışı, iktisadi anlamdaki rekabeti oluşturmaktadır. Bu rekabet ise sınırsız bir rekabet değildir. Hukuk düzeni içerisinde serbest piyasa ekonomisine katılmak isteyen yeni katılımcıların, mevcut teşebbüslerin, müşterilerin ve dolayısıyla kamu menfaatlerinin korunması amacıyla belirli sınırlamalar getirilmiştir. Bu sınırlamalar, rekabetçi bir pazarın oluşabilmesi, işletilebilmesi ve sürdürülebilmesini sağlayarak dürüst ve bozulmamış rekabet ortamının varlığını korumayı amaçlamaktadır. Haksız rekabet hükümleri ile korunmaya çalışılan dürüst ve bozulmamış rekabet ortamının varlığı ise sadece rakipleri, yani pazarda bulunan teşebbüsleri değil, piyasanın bütün katılanlarının menfaatlerini korumayı amaçlamaktadır. Bu sebeple haksız rekabet hükümleri daha geniş bir kitleye hitap ettiğinden müşterileri, tüketicileri de etkileyen haksız rekabet halleri Türk Ticaret Kanunu kapsamına alınmıştır. Seçilmiş bazı malların, iş ürünlerinin veya faaliyetlerin tedarik fiyatının altında satışa sunmak, bu sunumları reklamlarında özellikle vurgulamak ve bu şekilde müşterilerini, kendisinin veya rakiplerinin yeteneği hakkında yanıltmak suretiyle oluşan haksız rekabet halinde de hem pazardaki rakipler hem de müşterilerin menfaatleri korunmak istenmektedir. Bu haksız rekabet haline doktrinde mostra ile avlama veya tuzak fiyat uygulaması denmektedir. Nitekim bu haksız rekabet halinde, teşebbüs dürüstlük kuralına aykırı olarak, seçtiği bazı malları tuzak olarak kullanmakta ve müşterilerini yanıltmaktadır. Bu yanıltma hali serbest piyasa ekonomisinde dürüstlük kuralına aykırı olarak rekabet ortamının bozulmasına sebebiyet verdiğinden Türk Ticaret Kanunu'nda özel olarak sayılan haksız rekabet halleri arasında düzenlenmiştir. Bu nedenle çalışmamızda öncelikle haksız rekabetin genel özellikleri, tuzak fiyat uygulamasının Türk Ticaret Kanunu kapsamındaki koşulları ve hukuki niteliği, tuzak fiyat uygulamasının reklam hukukundaki yeri, tuzak fiyat uygulaması halinde açılabilecek davalar ve geçici hukuki koruma yolları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Within the free market economy, undertakings compete with other undertakings in order to enter the market, protect their market presence and achieve profit goals. The competition of enterprises with infinite supply capacity to obtain the most benefit from the total market share constitutes the economic competition. This competition is not an unlimited competition. Within the legal framework, certain restrictions have been introduced to protect new participants, existing undertakings, customers and thus public interests wishing to participate in the free market economy. These limitations aim to protect the existence of an honest and unspoiled competitive environment by enabling the creation, operation and maintenance of a competitive market. The existence of an honest and unspoiled competition environment which is tried to be protected by unfair competition provisions aims to protect the interests of not only its competitors, but also all the participants of the market. Therefore, since the provisions of unfair competition appeal to a wider audience, unfair competition situations affecting customers and consumers are included in the Turkish Commercial Code. It is also desirable to protect the interests of both competitors and customers in the event of unfair competition by selling selected products, business products or activities below the procurement price, emphasizing these presentations in their advertisements and thereby misleading their customers about the ability of them or their competitors. This unfair competition into doctrine is called outcrop hunting or trap price application. As a matter of fact, in case of unfair competition, the undertaking uses some of the goods it chooses as a trap and contradicts the honesty rule and misleads its customers. This misconduct has been regulated among the unfair competition cases which are deemed special in the Turkish Commercial Code since it causes the disruption of the competition environment in contradiction with the rule of honesty in the free market economy. For this reason, in this study, firstly the general characteristics of unfair competition, the conditions and legal quality of trap price application within the scope of Turkish Commercial Code, the place of trap price application in advertising law, the cases that can be opened in case of trap price application and temporary legal protection methods will be examined.