TRT THM reperuvarında bulunan Ordu yöresi türkülerinin ritim yapılarının THM ve TSM nazariyatı açısından karşılaştırmalı incelemesi
A comparative study on the rhy THM structures of folk songs of Ordu region in the TRT tfm repertory in terms of TFM and tam theoretic
  1. Tez No: 588533
  2. Yazar: BARIŞ ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SADIK KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Usûl, Ritim, Türk Müziği Usûlleri, Ordu Türküleri, Form, Rhythm, Turkish Music Forms, Ordu Folk Songs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
“TRT THM Repertuvarında Bulunan Ordu Türküleri'nin Ritm Yapılarının THM ve TSM Nazariyatı Açısından Karşılaştırmalı İncelenmesi”adlı bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Problem durumunun ele alındığı birinci bölümde; Ordu ili ve türküleri hakkında genel bilgiler verilmiş, yine bu bölüm dahilinde çalışmanın eksenini oluşturan ritim kavramı ve bu kavram dahilinde yer alan unsurlar üzerinde durulmuştur. Bu bölümün son kısmında ise Türk Müziği usûllerinin özellikleri hakkında bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde ise yapılan çalışmanın yöntem kısmı yer almaktadır. Bu paralelde bu kısım dâhilinde; araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, verilerin toplanması ve analizi gibi veriler bulunmaktadır. Üçüncü bölümde, bulgular ve yorum başlığı altında çalışmanın örneklemini oluşturan“TRT THM Repertuvarında Bulunan Ordu Türküleri'nin Ritm Yapılarının THM ve TSM Nazariyatı Açısından Karşılaştırmalı İncelenmesi”, dördüncü ve son bölümde ise yapılan analizler bağlamında elde edilen birtakım çıkarımlar ve bunların neticesinde şahsımıza ait bazı öneriler yer almaktadır. Araştırmada“Betimsel”yöntem kullanılmıştır. Betimsel yöntem doğrultusunda da“Tarama”(Survey) modelinden yararlanılmıştır. Araştırma konusuna yönelik olarak kullanılan bu teknikler aracılığı ile elde edilen tüm veriler analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışmada, Ordu yöresine ait türkülerin gerek THM, gerekse TSM usûlleri açısından ele alınarak söz konusu eserlerin ritmik özelliklerini ortaya koymak amaç edinilmiştir. Bu çalışma dahilinde uygulanılan teknikler bu sahada yaptığımız taramalar sonucunda bir ilki oluşturmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın oluşturacağı örnekler ışığında farklı yörelerde müteakip araştırmacılar tarafından değerlendirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
This study titled“A Comparatıve Study on the Rhythm Structures of Folk Songs of Ordu Region in TRT TFM Repertory in terms of TFM and TAM Theoretic”consists of four chapters. In the first chapter, in which the problem is discussed, general information about Ordu province and its folk songs is given and the rhythm concept which constitutes the axis of the study and the elements in this concept are discussed.In the last part of the first chapter, information about the characteristics of Turkish Music methods is presented. The second chapter focuses on the method of the study.In this chapter, the emphasis is on the research model, universe and sample, data collection and analysis. In the third chapter, the heading“A Comparatıve Analysis on the Rhythm Structures of Folk Songs of Ordu Region in TRT TFM Repertory in terms of TFM And TAM Theoretic”constitutes the sample of the study under the title of findings and interpretation. The fourth and last part points out some conclusions and some suggestions related to the results. In this study,“Descriptive”method was used. In accordance with the descriptive method, Survey model was also used. All the obtained data through these techniques used for the research subject were analyzed and interpreted. In this study, it is aimed to reveal the rhythmic characteristics of the works of Ordu region in terms of both TFM and TAM methods. The techniques applied in this study form a uniqueness for the study. In this context, in the light of the examples of this study, it can be evaluated by subsequent researchers in different regions.