Üniversite müzelerinde koleksiyon yönetim politikaları ve Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Müzesi'ne bir koleksiyon yönetim politikası önerisi
  1. Tez No: 589041
  2. Yazar: ALİ CANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Müzecilik, Müze Türleri, Üniversite Müzeleri, Koleksiyon Yönetimi, Koleksiyon Yönetim Politikası
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
Modern anlamda üniversiteler 13. yüzyılda İtalya, Fransa ve İngiltere'de doğmuş, belirli disiplinleri bir araya toplayan öğrenci ve öğretmen topluluğu olarak tanımlanmıştır. Zengin bir tarih ve kültürel mirasa sahip olan bu kurumlar bilgi ve birikimlerini üniversite müzelerinin çatısı altında toplamıştır. Geçmişten gelen eski nesneler, bilim adamlarının kullandığı kişisel eşyalar ve bilim - teknik açısından kullanılan diğer teknik aletler gibi birçok nesne üniversite müzelerinin koleksiyonlarının oluşmasında önemli bir yer tutmuştur. Üniversite müzeleri diğer koleksiyon oluşturma metotları ile de dışarıdan edindikleri nesneleri ve sanat eserlerini bünyelerine katmaktadır. Pek çok üniversitenin sanat koleksiyonu bu yöntemle oluşturulmuştur. Tüm bu müze koleksiyonları oluşturulurken üniversitedeki fakülte ve bölümler ile müze arasında organik bir bağ kurularak etkileşim sağlanmıştır. Tez çalışmasında da üniversite müzeciliği anlayışının oluşum süreci ele alınmış ve çeşitli üniversite müzelerinin koleksiyon yönetim politikaları araştırılmıştır. Mercek altına alınan kurum Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Üniversite Müzesi olurken, müze adına bir koleksiyon yönetim politikası önerisi oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the modern sense, universities were established in the 13th century in Italy, France and the UK and defined as a group of students and teachers gathering certain disciplines. The universities which have a rich history and cultural heritage, have gathered their knowledge and experience under the roof of university museums. Many objects, such as old objects from the past, personal items used by scientists, and other technical tools used in science - techniques, have played an important role in the formation of collections of university museums. University museums includes other collection methods and art objects that they obtained from outside. Art collections of many universities were created by this method. While creating all these museum collections in the university, an organic bond was established between the faculties and departments with the museum and thus interaction was provided. In the thesis study, the formation process of the university museology was considered and collection management policies of various university museums were investigated. While the institution under the supervision of Kocaeli University became Prof. Dr. Baki Komsuoğlu University Museum, a collection management policy proposal for the museum has been tried to create. Key Words: Museology, Museum Types, University Museums, Collection Management, Collection Management Policy