Aydın ili'nde ortaöğretim kurumlarında şiddet eğiliminin yordayıcıları ve Şiddeti Önleme Eylem Planı'nın işlevselliği
Predictors of violence tendency and the functionality of the Action Plan Against Violence at high schools in Aydın
  1. Tez No: 589146
  2. Yazar: AYŞE YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM ÇENGEL SCHOVILLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet Eğilimi, Şiddeti Önleme Eylem Planı, Aile İlişkileri, Cinsiyet, Okula Aidiyet Duygusu, Benlik Saygısı, Okul Yaşam Kalitesi, Okul Türü, Tendency of Violence, The Action to Plan to Avoid Violence, Parental Relationships, Gender, Sense of Belonging to the School, Self-esteem, The Quality of School Life, School Type
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın temel amacı eğitim ortamlarındaki şiddet eğilimini yordayan değişkenleri belirlemek ve şiddet eğilimi yüksek olan okullarda, uygulanan Şiddeti Önleme Eylem Planı'nın işlevselliğini incelemektir. Araştırma karma desene dayanmaktadır. Öncelikle nicel veriler toplanmış, nicel veri analizi yapıldıktan sonra çalışma grubu belirlenmiştir. Nicel örneklemi; araştırmanın evreni olan Aydın İl merkezindeki 23 okulda öğrenim gören 11428 öğrenciden orantılı tabaklı örnekleme yolu seçilen 2631 öğrenci oluşturmaktadır. Nitel örnekleme karar vermek amacı ile“Şiddet Eğilimi Ölçeği”uygulanarak okul bazında şiddet eğilim düzeyleri hesaplanmış, okullar arasındaki anlamlı farklılığı incelemek amacıyla Welch Anova analizi ve Post Hoc testlerinden Games-Howell testi gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu; amaçlı örnekleme tekniklerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilen, şiddet eğilim düzeyi diğer okullardan anlamlı bir şekilde yüksek olan 4 okuldan 7 rehberlik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ölçme aracı olarak; Şiddet Eğilimi Ölçeği, Çocuklar için Aile İlişkileri Ölçeği, Okula Aidiyet Ölçeği, Okul Yaşam Kalitesi Ölçeği Öğrenci Formu, İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde; öğrencilerden elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programına aktarılmış, gerekli ön koşulların sağlandığı tespit edildikten sonra, bağımlı değişken olan şiddet eğilimini diğer değişkenlerin ne ölçüde açıkladığını incelemek amacı ile Çoklu Regresyon Analizi yöntemlerinden Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, şiddet eğilimini açıklamakta en büyük etkiye sahip olan yordayıcının Aile İlişkiler Ölçeği'nin alt boyutu olan“engelleyici aile ilişkileri”olduğu görülmüştür (%12). Ardından sırası ile“cinsiyet”(%10), Okula Aidiyet Ölçeği'nin alt boyutlarından“kurallara itaat”(%10); Benlik Saygısı Ölçeği'nin alt boyutlarından vi“kendini sevme”(%3); Okul Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin alt boyutlarından“öğretmen”,“öğrenci”,“okula yönelik duygu”,“statü”(%4) ve son olarak da“okul türü”(%.01) değişkenlerinin şiddet eğiliminin yordanmasına anlamlı katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Şiddet eğilimi yüksek olan okullarda, araştırmacı tarafından hazırlanan Yarı-yapılandırılmış Görüşme Formu ile yapılan görüşmelerden sağlanan nitel veriler NVivo 12 programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Öğretmenlerin özellikle vurguladığı noktalardan biri velilerin süreçlere katılımının sağlanmasına ilişkin yaşanılan güçlükle ilgilidir. Bununla birlikte, yapılan yıllık değerlendirme raporlarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan dönüt alınamaması bir olumsuzluk olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the variables that predict the tendency of violence in educational environments and to examine the functionality of the Violence Prevention Action Plan implemented in schools with high tendency to violence. The research is based on a mixed method. First of all, quantitative data were collected and analyzed, those results were used to choose study group for quantitative part. The sample of the research, which is 2631 students, selected form 11428 students in 23 schools in the city center of Aydın. To choose study group,“Violence Tendency Scale”applied and data analzed by Welch Anova test and Games-Howell post hoc test. The study group; 7 psychological counselors from 4 schools which were selected by criterion sampling method which is one of the purposeful sampling techniques and whose violence tendency level is significantly higher than other schools. As a quantitative measurement tool; Violence Tendency Scale, Family Relationship Scale for Children, School Belonging Scale, School Life Quality Scale Student Form, Two-Dimensional Self-Esteem Scale and Personal Information Form were used. The quantitative data obtained from the students were transferred to SPSS 22.0 package program. After determining that the necessary assumptions were met, hierarchical regression analysis, one of the multiple regression analysis methods, was used to examine the extent to which the dependent variable predict the tendency of violence. As a result of the study, it was seen that the predictor, which has the greatest effect on explaining the tendency of violence, was“preventive family relation”sub-scale, which is the sub-dimension of the Family Relations Scale (12%). Then,“gender”(10%) was followed, and“obedience to the rules”sub scale from sense of belonging to school scale (10%);“self-love”sub-scale (3%) was one of the sub-dimensions of“Self- Esteem Scale”; It was concluded that the variables“teacher”,“student”,“emotion towards viii school ”,“status”sub-scales from the School Quality of Life Scale (4%) and finally“school type”(.01%) significantly contributed to the prediction of violence tendency. In schools with high tendency for violence, the interviews conducted with the semi-structured interview form prepared by the researcher were analyzed with qualitative data by NVivo 12 content analysis. One of the points that teachers emphasize in particular concerns the difficulty of ensuring parents' participation in the process. However, the lack of feedback from the Ministry regarding the annual evaluation reports can be considered as a negativity.