Nurettin Topçu'nun 'İsyan Ahlâkı' bağlamında M. Stirner, J.J. Rousseau ve A. Schopenhauer'un isyanı
The Revolt of M. Stirner, J. J. Rousseau, A. Schopenhauer in the Context of Nurettin Topçu's ' Morality of Revolt'
- Tez No: 589316
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Ahlâk Felsefesi, İsyan Ahlâkı, İrade, Hareket, Hürriyet, Sorumluluk, Nurettin Topçu, Ethics, Ethical Philosophy, Ethics of Rebellion, Will, Movement, Freedom, Responsibility, Nurettin Topçu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Nurettin Topçu'nun 'isyan ahlâkı' anlayışının temelinde, isyan kavramını görüşleri ile sistemleştirmiş olan düşünürlerin, isyanlarının kritiği ile isyan kavramı anlamaya çalışılmıştır. Giriş ve sonuç bölümleri haricinde üç bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde Nurettin Topçu'nun fikir dünyasını ve felsefî sistemini anlayabilmek için onun hayatı, kişiliği, hem entelektüel anlamda hem de şahsiyeti bakımından etkilendiği isimler ve eserleri konu edilmiştir. İkinci bölümde Topçu düşüncesindeki ahlâkî sistem, genel bir ahlâk tanımından yola çıkılarak, onun ahlâk problemine bakışı ifade edilmiştir. Daha sonra ahlâk anlayışı için açıklanmasına gerek duyulan kavramların, her biri bir başlık altında olmak üzere detaylı ve kapsamlı bir incelemesi yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde Stirner'in anarşizmi, Rousseau'nun ferdiyetçiliği ve Schopenhauer'un kötümserliği ile sonuçlanan isyanlar kritik edilmiştir. Daha sonra Nurettin Topçu'nun isyan ahlakı bağlamında isyana gidilen yolda ilk gerçek bilgi basamağı olan inançtan yola çıkarak mistik imana, imandan da isyana varılmıştır. İsyan, Allah'ın insanda isyanı tahlil edildikten sonra gerçek isyan sahibi bir mistik olarak Hallac-ı Mansur'un İsyanı başlığı ile isyan anlayışı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, on the basis of Nurettin Topçu's understanding of yan rebellion morality, it was tried to understand the concept of rebellion with the critique of the rebellioners who systematized the concept of rebellion with their views. It consists of three parts excepting Introduction and Conclusion Parts. In the first part, in order to understand word of the ideas and philosophical system, we needed to discuss the life and personality of our philosopher and the names and works from whom he was influences both intellectually and in terms of personalities. In the second part, we expressed his views on the problem of ethics by looking at the general definition of ethics. Then, we presented a detailed and comprehensive study of the concepts eachunder a title for which we needed to explain for the understanding of ethics. In the third and final chapter, rebellions resulting in Stirner's anarchism, Rousseau's individualism and Schopenhauer's pessimism have been critical.Later, in the context of Nurettin Topçu's rebellion morality, the mystic faith and the rebellion were reached by starting from the first true knowledge step on the way to rebellion. After the rebellion, God's rebellion in man was analyzed, as a mystic with real rebellion, the insurgency understanding of Hallac-ı Mansur rebellion was evaluated.