Tarih-i Çin-i Maçin adlı eserin transkripti ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of the manuscript named Tarikh-i Chin Machin
  1. Tez No: 589329
  2. Yazar: DERYA ZEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AĞARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: China, Geography of China, Hıta, Mençin, Za'feran River, Yangü River, Beijing, The Great Wall of China
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Güneydoğu Asya'da yer alan ve dünyanın en eski uygarlıklarından biri olan Çin, geniş bir coğrafyaya hâkimdir. Bu coğrafya üzerinde zengin bir tarih ve köklü bir medeniyet oluşturmuştur. Oluşan medeniyet üzerinde tarih boyunca Çin topraklarında meydana gelen değişiklik ile Çin bölgesinin farklı zamanlarda şekillenmesine sebep olmuştur. Bugün Çin ve memleketlerinin sınırları büyük çoğunlukla Ming Hanedanı döneminde şekillenmiştir. Müellif, on dokuz bölümden oluşan Tarih-i Çin Maçin adlı eserin ilk bölümünde tüm Çin bölgesini ilgilendiren konular üzerinde durmuştur. Sonraki bölümlerde Çin'in memleketleri anlatılmıştır. Müellif, Çin'in on beş memlekete bölündüğünü, kuzeyinde yeralan altı memleketin bulunduğu bölgeye“Hıta”, güneyinde yeralan dokuz memleketin bulunduğu bölgeye de“Mençin”denildiğini açıklamıştır. Bu açıklamaya uygun olarak eserimizde ele alınan memleketler de önce Hıta, sonra Mençin bölgesinde yer alan memleketler anlatılmıştır. Ahnatar Kelimeler: Çin, Çin Coğrafyası, Hıta, Mençin, Za'feran Nehri, Yangü Irmağı, Beking, Çin Duvarı.
Özet (Çeviri)
China, one of the world's oldest civilizations in Southeast Asia, dominates a wide geography. It has formed a rich history and a deep-rooted civilization on this geography. Over the course of history, the Chinese civilization has been shaped by the change in Chinese soil throughout the history, and the borders of China and their hometown were mostly shaped during the Ming Dynasty. In the first part of his 19-part History of China Match, the author has dwelled on issues of interest to the entire Chinese region. The chapters of China are described in the following sections. The author explained that China was divided into fifteen countries, the region of the lower country located in the north was called“Hıta”and the region of nine countries in the south was called“Mençin”. In accordance with this explanation, the countries that are discussed in our work are explained first in Hıta and then in Mençin.