Ev sahibi halkın suriyeli göçmenlere yönelik tutumu: İstanbul; Sultanbeyli - Kadıköy ilçeleri
Local people's approaches against Syrian refugees: Istanbul Sultanbeyli and Kadiköy Districts
  1. Tez No: 589516
  2. Yazar: SEHER ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEBRAİL KISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön yargı, Kalıp yargı, Ayrımcılık, Tehdit Algısı, Suriyeli Sığınmacılar, Prejudice, Stereotype, Discrimination, Threat Perception, Syrian Refugees
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, Suriyeli sığınmacılara yönelik yerli halkın ön yargı, kalıp yargı ve bu olguların çıktısı, sonucu olarak ifade edilebilecek olan ayrımcılık; psikolojik iyi oluşa da tahakkümü olan tehdit algısı bağlamında ele alınarak günümüz ve gelecekte oluşabilecek olan, çatışma, huzursuzluk, uyumsuzluk gibi sosyo-psikolojik sorunlara dikkat çekmek istenmektedir. Konunun güncelliği ve mahiyeti bakımından özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu sınır illerimizde birçok çalışma yapılmıştır. Ancak metropol bir şehir olan İstanbul'da da Suriyeli sığınmacıların, il nüfusunun yüzde dört gibi bir kısmını oluşturması bu çalışmayı; Suriyeli sığınmacılarla birlikte yaşamaya uyum gösterebilmek adına, gerekli kılmıştır. Mevcut araştırmanın, konu ile ilgili meta analiz çalışmalarına, ana kütlenin İstanbul veya Türkiye olarak alındığı araştırmalara, disiplinler arası çalışmalara katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Tehdit algısının; demografik yapıya göre farklılaştığı öngörüsünden hareketle, İstanbul'un Anadolu yakası'nda bulunan Sultanbeyli ve Kadıköy İlçeleri evren olarak alınmıştır: Anket çalışması, bu ilçelerde ikamet eden 608 yerli sakinden oluşan örnekleme; demografik form, Demirdağ ve Hasta (2017)'nın Tehdit Algısı Ölçeği, Bogardus (1925)'tan Türkçe' ye uyarlanan Sosyal Temas Ölçeği ve Dış Gruba Yönelik Duygular Ölçeği (Stephan vd., 2003), kağıt kalem usûlü ve elektronik posta yoluyla iletilerek doldurulmalarından oluşan veriler kullanılmıştır. Verilerin SPSS analizi sonucunda elde edilen bulgular, Yerli halkın Suriyeli sığınmacılara yönelik tehdit algısının, demografik özelliklere, sosyal temasa, duygu durumuna göre Kadıköy ve Sultanbeyli ilçelerinde anlamlı farklılık arz ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is planned to draw attention to socio-psychological chaos such as unrest, conflict and mismatch matters in the present and the future by examining local people's prejudices, stereotypes, discriminations as the results of these cases in the context of threat perception related to psychological well-being. With regard to the actuality and importance of the subject, many studies have been carried out in the cities close to borders. However, it is essential to study this subject for a metropolitan city like Istanbul as well in order to Syrian refugees make four percent of the city's population. It is believed that this thesis contributes meta analysis studies, Istanbul or Turkey based studies and interdisciplinary studies regarding to the subject. Sultanbeyli and Kadiköy districts in the Asian side of Istanbul is determined as areas of study from the point of view that prediction of threat shows some differences according to demographic structure. Survey study, sampling of 608 native inhabitants of districts in question; demographic form, Demirağ and Hasta (2017)'s perception of threat scale, Social Contact Scale which was adapted into Turkish from Bogardus (1925) and Emotional Scale fro External Group (Stephan et al., 2003), have been applied with the methods of face-to-face interviews or filling forms sent through e-mail. The data obtained as a result of SPSS analysis shows that the threat percetion of local people against Syrian refugees differs according to demographic features, social contacts, mood states in Kadıköy and Sultanbeyli Districts of Istanbul.