Abbasi Devleti döneminde belâgat çalışmaları
Rhetoric studies on the period of Abbasid State
- Tez No: 589515
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belâgat, Abbasi, Arap Dili, The Rhetoric, Abbasid, Arabic Language
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Arap dili geleneğinde meânî, beyân ve bedî' olmak üzere bilim ve sanat kollarından oluşan belâgat; Kur'ân-ı Kerîm'in doğru ve kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını mümkün kılmayı amaçlayan bir ilimdir. Bu gaye ile İslam alimleri araştırmalar yapmış ve çok sayıda eserler kaleme almışlardır. İslam tarihinde önemli bir dönem olan Abbasi devleti, pek çok alanda olduğu gibi Arap dili ve incelikleri ile ilgili çalışmaları teşvik etmiş ve desteklemiştir. Bu dönemde yapılan dil çalışmaları ve tercüme faaliyetleri belâgat ilminin gelişimine katkı sağlamıştır. Abbasiler ile belâgat ilmi artık ilke ve metodlara sahip müstakil bir ilim haline gelmiştir. Abbasi devletinin belâgata olan katkılarını incelemek için oluşturduğumuz bu çalışmamızda; Abbasilerin kısa siyasî tarihi, dönemin belâgat anlayışı ve Abbasi devletinin hüküm sürdüğü 132/750 ve 656/1258 yılları arasında yaşayıp eser telif eden ve Arap belâgatının gelişmesine katkıda bulunan şahsiyetlere yer verilmiştir. Bu tarihler arasında şiir, nesir ve lügat türlerinde meydana gelen belâgata dair bazı yenilik ve değişiklikler de çalışmamızda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rhetoric in the Arabic which is language tradition consisting of branches of science and art, including meânî, beyân and bedî'; is a science that aims to enable the correct and comprehensive understanding of the Quran. With this aim, Islamic scholars have researched and written numerous works. Abbasid State, which is an important period in Islamic history, encouraged and supported the studies on Arabic language and its subtleties as in many other fields. Language studies and translation works which are made on this period, contributed to the development of rhetoric science. The rhetoric science has become a private science which has principles and methods with Abbasids. In this study, We have created to examine the contribution of Abbasid State to the rhetoric; the short political history of the Abbasids, the rhetoric of the period and the personalities who lived between the years 132/ 750 and 656/ 1258 when the Abbasid State reigned and contributed to the development of the Arab Rhetoric were included. Some innovations and changes regarding the rhetoric that occurred poetry, prose and vocabulary between these dates were also examined in our study.