Nahid Sırrı Örik' in romanlarında kadın ve erkek karakterleri (cinsiyet) üzerine bir inceleme
A study on male and female characters (gender) in Nahid Sirri Öşrik's novels
  1. Tez No: 589535
  2. Yazar: MELEK ATABEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nahid Sırrı Örik, Kadın ve Erkek, Toplumsal Cinsiyet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Nahid Sırrı Örik, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Romanlarında kullandığı sıra dışı kadın ve erkek karakterlerle ön plana çıkmıştır. Türk toplumunun genelinde bilinen kadın ve erkek karakter tasvirlerini bir adım ileri götürmüştür. Kadın ve erkek tasvirleri kimi zaman yer değiştirmiştir. Bu çalışmada bilinen toplumsal cinsiyet rollerinin değişimi romanlardaki kadın ve erkek karakterler üzerinden ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Nahid Sırrı Örik is one of the most important authors of Turkish Literature in Republican Era. He comes into prominence with the unususal female and male characters used in his novels. He takes forward the general understanding of depiction of male and female characters throughout Turkish society on step further. Sometimes the depiction of the female and male characters are replaced in his novels. In this study, the change of generally known gender roles will be discussed through the male and female characters in the novels. Key Words; Nahid Sırrı Örik; woman and man; gender rol