Türk romanında kurmaca bir figür olarak Şems-i Tebrizî
Şems-i Tebrizî as a fictional figure in Turkish novel
- Tez No: 589620
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Türk Romanı, Mevlânâ, Şems-i Tebrizî, Novel, Turkish Novel, Mevlânâ, Şems-i Tebrizî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Roman türü Türk edebiyatında görülmeye başlandığından beri tarihi kahramanların sıklıkla ana karakter olarak işlendiği görülmektedir. Son yıllarda özellikle Mevlânâ ve Şems-i Tebrizî'yi konu alan romanların geniş kitlelerce okunduğu ve bu romanlara tarihi belge gözüyle bakıldığı bilinmektedir. Şems-i Tebrîzi ve Mevlâna' nın manevi ve edebi kişiliklerinin ayrı düşünülemeyeceği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, Şems' i konu edinen romanların aslında Mevlâna' yı da konu ettikleri söylenebilir. Bu çalışmada romanlar incelenirken mümkün mertebe Şems' in biyografisi ve bu biyografi etrafında kurulan kurmacalar, tarihi gerçeklik bağlamında kıyaslanmaya çalışılmıştır. İncelenen romanların konuları kendi içinde ele alışları mukayese edilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the novel genre began to be seen in Turkish literature, it has been seen that historical heroes are often treated as the main characters. It is known that novels about Mevlânâ and Şems-i Tebrizî have been read widely by the masses in recent years and these novels have been viewed as historical documents. Considering the fact that the spiritual and literary personalities of Şems-i Tebrîzi and Mevlana cannot be considered separately, it can be said that the novels dealing with Şems are in fact the subject of Mevlana. In this study, while examining novels, the biography of Şems and the fictions established around this biography were tried to be compared in the context of historical reality. The subjects of the novels examined were examined by comparing them.