Soliman le Mgnifique et ses proches: De l' histoire a la fiction
Kanuni Sultan Süleyman ve yakınları: Tarihten kurmaca yapıtlar
- Tez No: 175012
- Danışmanlar: PROF.DR. EKREM AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tarih, karşılaştırmalı edebiyat, tarihi roman, Kanuni, Muhteşem, Sultan, insan, aşk, entrika, dram, History, comparative literature, historical novel, Legislator, the Magnificent, Sultan, human being, love, intrigue, dram
- Yıl: 2006
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
İmparatorluğu' nun en görkemli dönemine damgasını vuran, Türklerin Kanuni, Batılıların ise Muhteşem diye nitelendirdikleri onuncu Osmanlı Padişahı I. Süleyman, 17. yüzyıl'dan itibaren Batılı ve Türk edebiyatçılara esin veren bir tarihi kişi olmanın yanı sıra, konusunu oluşturduğu her kurmaca eserde yeni bir“kişilik”olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarih ile edebiyatın iç içe geçtiği altı tiyatro yapıtı ve on bir romanda, tarihçilerin kaleminden tanıdığımız“tarihi kişi”Süleyman'ın, edebiyatçıların kaleminde, her yazarın kendi dünya görüşü doğrultusunda yeniden yaratılan bir roman / tiyatro kişisi Süleyman'a dönüşmesi ise bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Edebi bir çerçeveye yerleştirildiğinde artık sadece askeri ve idari başarılarıyla değil,“yaşamı”ile öne çıkan bir“insan”a dönüşen roman / tiyatro kişisi Süleyman'ı ve yaşamının ayrılmaz birer parçası olan yakınlarını, bu çalışmaya temel oluşturan eserlerde incelerken, yazarları Süleyman'ın hikâyesini yazmaya iten nedenleri, bu hikâyede kişilere hangi özellikleri hangi nedenle yüklediklerini ve hikâyeye getirdikleri yorumların hangi dünya görüşünün ürünü olduğunu anlamaya ve anlamlandırmaya çalıştık. İki ana başlık altında topladığımız çalışmanın“Çocukluktan Sultanlığa Süleyman”başlıklı ilk bölümünde, Kanuni Sultan Süleyman'ı önce Yavuz Sultan Selim ve Hafsa Hatun'un oğlu Şehzade Süleyman, daha sonra Gülbahar Hatun'un kocası, erkek / sevgili Süleyman, son olarak da İbrahim'in dostu / sevgilisi rollerinde incelemeyi hedefledik.“Süleyman'ın Trajedisi”başlıklı bir ikinci bölümde ise amacımız, Süleyman'ı tam anlamıyla roman / tiyatro kişisi yapan“dramına”, yazarların yaklaşımını araştırmaktı. Bu çerçevede, çok sevdiği Hurrem'ın entrikalarının etkisiyle önce en yakın arkadaşı, Veziriazam'ı İbrahim'i, daha sonra da ilk şehzadesi Mustafa'yı idam ettiren“trajik”Süleyman, Hurrem'in sevgilisi, İbrahim'in dostu ve Mustafa'nın babası rollerinde incelenmiştir. Her biri üçer alt başlığa ayrılmış iki bölümden oluşan bu çalışmanın sonucunda ise Madeleine ve Georges de Scudery, Chamfort, Tan, Asena, Tülbentçi, Clement, Gardel, Paris, Ülkü ve Falconer' in yarattıkları roman / tiyatro kişileri Süleyman, İbrahim ve Hurrem'in, yaratıcılarının hangi görüşlerinin birer yansıması oldukları gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Leaving his mark on the most splendid time of the Ottoman Empire, Soliman I, who is called Legislator by the Turk and the Magnificent by the Westerner, appears as a new character in every fiction in which he constitutes the subject matter, as well as being a historical figure who has been inspiring the Western and Turkish authors since the 1 7th century. The point of departure of this study is the transformation of the historical character Soliman, who we read about from the perspective of historians, in six dramas and eleven fictions where history and literature are interwoven, to a fictional character recreated with a literary perspective, in line with the world view of each author. While analyzing the fictional character Soliman, we aimed at understanding and explaining the motives that drove the authors to write the story of Soliman, the characteristics attributed to the persons in this story and reasons for such attribution, and the world view from which their interpretations of the story originate. In the first part titled Soliman from Childhood to Sultanate of the study, we intended to analyze Soliman the Magnificent as the Prince Soliman, the son of Selim I and Hafsa Hatun, then as the man / lover Soliman, the husband of Gülbahar Hatun, and finally as the friend / lover of Ibrahim. And our intent in the second part The Tragedy of Soliman was to examine the approach of the author to his tragedy which makes Soliman a real fictional character. In the conclusion of this study, we tried to demonstrate fictional characters Soliman, Ibrahim and Hurrem, created by Madeleine and Georges de Scudery, Chamfort, Tan, Asena, Tülbentçi, Clement, Gardel, Paris, Ülkü and Falconer, are the reflections of which conceptions their creators held.