Alman sosyoloji ekolünde aile ve evlilik
Family and marriage on the ecology of German sociology
- Tez No: 589904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Kuramlar ve Yaklaşımlar
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Toplumun en küçük birimi olarak aile, ulusların ve kültürlerin gelişimi için temel araç olmaya devam etmektedir. Kültürlerin gelişimi ve değişimi de aile birliğini etkilemiştir. Bir toplumda aile yapısının tarihsel gelişimi incelendiğinde, aile kurumunu oluşturmadan önce çiftlerin evliliğe bakış açısı ile evlilik sonrası çiftlerin eş ve ebeveyn olma durumlarından doğan görev ve sorumluluklarının artmasıyla birlikte evliliğe bakış açılarında farklılıklar gözlemlenmektedir. Tarihi dönemler boyunca ailenin yapısal değişiminde en çok göze çarpan değişken, geniş aile formundan çekirdek aile formuna geçiştir. Bununla birlikte aile üyeleri arasındaki asimetrik ilişki yerini eşitlikçi bir yapıya bırakmıştır ve toplumsal yapı içinde kadına atfedilen görev ve sorumluluklar da farklılık göstermeye başlamıştır. Ortaya çıkan bu farklılıklar evlilik kurumunu çeşitli yönlerden kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz olarak etkilemektedir. Bu çalışma aile ve evlilik yaklaşımını Alman sosyoloji ekolünün bakış açısıyla incelemek üzere tasarlanmıştır. Aynı zamanda aile ve evlilik konusundaki temel yaklaşımlar ile Alman sosyoloji geleneğinde aile ve evlilik kurumunun yapı çözümlemesi yapılarak bu ekolün hangi kültürlerden etkilendiği ve hangi kültürleri etkilediği üzerinde durulacaktır. Çalışmada aynı zamanda Türkiye'de aile ve evlilik kuramı gelişimine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
As the smallest social unit of society, the family has been instrumental to the development of cultures and nations. Cultures' development and changes also affects family union. When the historical development of the family structure in a society is examined, some differences are observed between the perspective of the couples to the marriage before creating a family institution and after marriage with increasing duties and responsibilities because of being wife and parent. During the historical periods, the most conspicuous variable in the structural variable of the family is the transition from the large family form to the nuclear family form. However, the asymmetrical relationship between family members has been replaced by an egalitarian structure and the duties and responsibilities attributed to women within the social structure also started to show differences. These emerging differences affects the marriage institution in various ways as sometimes positive and sometimes negative. This study was designed to examine family and marital approach from the perspective of the German sociological school. At the same time, the basic approaches related to family and marriage will be examined in order to analyze the structure of family and marriage institution in German sociology and this school will be emphasized from which cultures will be affected and affects which cultures. In this study, it will also be given to the development of the theory of marriage and the family in Turkey. Keywords : Family, Marriage, Theories and Approaches