Kafes içi farklı boyutlardaki nesnelerin wistar sıçanlarda anksiyete benzeri ve eksploratif davranışlara etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of different sizes of intra-cage objects on anxiety-like and explorative behavior in wistar rats
  1. Tez No: 589959
  2. Yazar: BÜŞRA KASIRGA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER AHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Nesne Tanıma, Bellek, Depresyon, Öğrenme, Anksiyete, New Object Recognition, Memory, Depression, Learning, Anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Yeni nesne tanıma testi, deney hayvanlarında algısal belleğin değerlendirilmesi amacıyla yaygın kullanılan testlerden biridir. Test kafesine yerleştirilen nesnelerin algılanması ve belirli zaman dilimlerinde hatırlanmasına dayanan yeni nesne tanıma testinde kullanılan söz konusu nesnelerin boyutlarına dair bir mutabakat bulunmamaktadır. Mevcut çalışma, Wistar albino sıçanlarda yeni nesne tanıma testinde kullanılacak ideal nesne boyutunu tayin etmek üzere tasarlanmıştır. Bu amaçla 2, 4, 6, 8 ve 10 cm boyutlarında nesnelerle gerçekleştirilen yeni nesne tanıma testi sonuçları incelenmiştir. Yeni nesne tanıma testi, her birinde 10 adet erişkin, erkek deney hayvanı bulunan 5 grupta (G1:2 cm, G2: 4 cm, G3: 6 cm, G4: 8 cm ve G5: 10 cm boyutunda nesne) yürütülmüştür. Her biri 5 dakika süren dört seanstan oluşan testin ilk seansı (habitüasyon) herhangi bir nesne içermeyen test kafesinde ve ilk seanstan 24 saat sonra başlanan ikinci seansı (familiarizasyon) özdeş iki nesne (f1 ve f2) içeren test kafesinde gerçekleştirilmiştir. Üçüncü seans (kısa süreli bellek), ikinci seanstan 1,5 saat sonra ve dördüncü seans (uzun süreli bellek), ikinci seanstan 24 saat sonra yürütülmüştür. Üçüncü seansta nesnelerden biri farklı bir nesne ile değiştirilmişken (f2 yerine n1) dördüncü seansta geriye kalan alışıldık nesne kaldırılarak yerine yeni nesne yerleştirilmiştir (f1 yerine n2). Familiarizasyon ve uzun süreli bellek seanslarında 6 cm boyutundaki nesneye yönelim sayı ve süresi en yüksek iken 2 cm boyutundaki nesneye karşı en az bulunmuştur. Kısa süreli bellek seansında ise yönelim sayı ve süresinin 8 cm boyutundaki nesne için en fazla olduğu, 4 cm boyutundaki nesne için ise en az olduğu görülmüştür. 2 ile 10 cm arasında değişen farklı boyuttaki nesnelerin varlığında defekasyon sayısı ve kaşınma sayı ve süresi ile değerlendirilen anksiyete benzeri davranış açısından farka rastlanmamıştır. Buna göre erişkin Wistar albino sıçanlarda yürütülecek yeni nesne tanıma testi için ideal nesne boyutunun 6 – 8 cm olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thenew object recognition test is one of the most commonly used tests for the evaluation of perceptual memory in experimental animals. There is no agreement on the dimensions of the objects used in the new object recognition test based on the detection and recall of objects placed in the test cage. The present study was designed to determine the ideal object size to be used in the new object recognition test in Wistar albino rats. For this purpose, new object recognition test results with 2, 4, 6, 8 and 10 cm dimensions were examined. The new object recognition test was carried out in 5 groups (G1: 2 cm, G2: 4 cm, G3: 6 cm, G4: 8 cm and G5: 10 cm), each with 10 adult male test animals. The first session (habitation) of the four sessions, each lasting 5 minutes, was performed in the test cage without any objects and the second session (familiarization) started 24 hours after the first session in the test cage containing two identical objects (f1 and f2). The third session (short-term memory) was conducted 1.5 hours after the second session and the fourth session (long-term memory) was conducted 24 hours after the second session. In the third session, one of the objects was replaced by a different object (n1 instead of f2), while in the fourth session the remaining conventional object was removed and replaced by a new object (n2 instead of f1). In the familiarization and long-term memory sessions, the number and duration of orientation to the 6 cm object was the highest and the least for the 2 cm object. In the short-term memory session, it was observed that the number and duration of orientation were the highest for the 8 cm object and the least for the 4 cm object. In the presence of different sized objects ranging from 2 to 10 cm, there was no difference in terms of the number of defecations and the number and duration of itching, and in terms of anxiety-like behavior. Accordingly, the ideal object size for the new object recognition test in adult Wistar albino rats is 6 - 8 cm.