Türkiye ile Romanya arasındaki siyasi ilişkilerin kurulması (1920-1930)
Establishment of political relations between Turkey and Romania (1920-1930)
  1. Tez No: 590152
  2. Yazar: MURAT BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KARACAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Boğazlar, Lozan Barış Konferansı, Balkan Paktı, Büyük Romanya, The Straits, Lausanne Peace Conference, The Balkan Pact, Greater Romania
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye ve Romanya siyasi ilişkilerini koparmışlardı. İki devlet arasındaki siyasi ilişkiler Lozan Barış Konferansı sırasında yeniden kurulmuştur. Tezin yazımı sürecinde temel olarak Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinden yararlanılmıştır. 1920-1930 arası ilişkilerin hangi koşullar altında ilerlediği gösterilerek, yeterince incelenmemiş bu dönem değerlendirilmeye çalışılmıştır. Siyasi ilişkilerin hangi şartlar altında geliştiği yorumlanmıştır. İç ve dış siyasetin iki devletin siyasi ilişkilerindeki rollerine değinilmiştir. Balkan Paktı'na giden süreç içerisinde yaşananlar, Romanya ve Türkiye'nin dış politikalarındaki öncelikler, Sovyetler Birliği'nin iki devletin ilişkileri içerisindeki rolü dikkate alınmıştır.“Büyük Romanya”olarak adlandırılan bu dönemde Romanya'nın sınırlarını korumak için yaptığı çalışmalar ve bu çalışmalar içerisinde Türkiye'nin rolü değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey and Romanya cut off political relations during The First World War. Political relations between the two states reestablished during the Lausanne Peace Conference. Ottoman Archives and Republic Archives have been used as a basis in the writing process of the thesis. Showing the development of relations between 1920 and 1930 under which conditions, the period that is not analized sufficiently have been tried to evaluate. The conditions under which political relations have developed have been determined and interpreted. The role of domestic and foreign politics in the political relations of the two states is discussed. The events in the process leading to the Balkan Pact, the priorities in Romania and Turkey's foreign policy and the role of The Soviet Union in the relations of two states are taken into account. Romania's efforts to protect the borders in the period that is called“Greater Romania”and Turkey's role in these efforts were evaluated.