Simülasyon yaklaşımını kullanarak ram (reliability, availability and maintainability) analizi yapılması örneği
Ram (reliability, availability and maintainability) analysis using simulation approach
- Tez No: 590288
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, RAM Analizi, Kritik Ekipman, MAROS Yazılımı, Katran Üretimi, Reliability, RAM Analysis, Critical Equipment, MAROS Software, Tar Production
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada tesis güvenilirliğine vurgu yapılmış ve güvenilirlik kavramı üzerinde durulmuştur. RAM analizi bir güvenilirlik yöntemi olarak incelenmiş, kullanım alanları ve faydaları vurgulanmıştır. RAM analizinin metotları anlatılmış ve simülasyon yaklaşımını kullanarak örnek bir petrokimya tesisi projelendirilmiştir. Uygulama sonucunda, üretim sürekliliği ve iş güvenliği yönünden güvenilir bir tesis oluşturulması için tasarım aşamasında alınması gereken önlemler hakkında raporlanma yapılması amaçlanmıştır. Çalışmanın yapılması için kok gazından katran üreten bir tesisin projesi incelenmiş, tasarım öncesi üretim süreci, ekipmanların arıza ve bakım verileri lisanslı MAROS programında simüle edilmiştir. Simülasyon programı tasarlanması düşünülen tesisin güvenilirlik yüzdesini, kritik ekipmanların önem sırasına göre isimlerini ve bu ekipmanların ayrı ayrı güvenilirliklerini vermiştir. Elde edilen bu sonuç proje mühendislerine düşünülen durum ve kritik ekipmanlarla ilgili yorumlar yapma imkanını vermiştir. Mühendisler öncelikle durumu analiz ederek güvenilir bir tesise sahip olup olmayacaklarını anlayabilmişlerdir. Ayrıca tesisteki kritik ekipmanların sırasıyla isimlerinin ve sağlıklı çalışma süreleri ile elde edilen güvenilirliklerinin belirlenmesi ile bundan sonraki süreçte bu ekipmanlara verilecek olan önem seviyesi anlaşılmış ve sağlıklı bakım planlaması yapılabilmiştir. Böylece proje mühendisleri aldıkları geri bildirim ile bir değerlendirme yaparak güvenli ve verimli bir tesis tasarlanması ve gelecek planlanması yolunda fikir edinebilmişlerdir. İlave olarak, projelendirilen katran üretim tesisinin olası iş güvenliği riskleri incelenerek yüksek risklerin azaltılması için tasarım aşamasında gerekli önlemlerin alınması için önerilerde bulunulmuştur. RAM Analizi sonucu elde edilen raporlarla, yapılması önerilen iyileştirmelerin özellikle bakım zamanlarında gerçekleşen iş kazalarını azaltmadaki etkisi araştırılmıştır. Kritik ekipmanların belirlenmesi ve bakım planlamalarının daha sağlıklı yapılabilmesi ile iş güvenliğinde daha proaktif yaklaşım sergilenebilmesi mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the reliability of the facility is emphasized and the concept of reliability is emphasized. RAM analysis is examined as a reliability method and its usage areas and benefits are emphasized. The methods of RAM analysis are described and a sample petrochemical plant is designed using the simulation approach. As a result of the implementation, it is aimed to report on the measures to be taken at the design stage in order to create a reliable facility in terms of production continuity and work safety. In order to carry out the study, the project of a plant producing tar from coke gas was examined and pre-design production process, equipment breakdown and maintenance data were simulated in licensed MAROS program. The simulation program gives the percentage of reliability of the plant that is planned to be designed, the names of the critical equipments in order of importance and the reliability of these equipments separately. This result gives the project engineers the opportunity to comment on the situation and critical equipment. Engineers are first able to analyze the situation and see if they will have a reliable facility. In addition, the determination of the names of the critical equipment in the plant and the reliability obtained by their healthy working time respectively, the importance level that will be given to these equipments in the future process has been understood and healthy maintenance planning can be made. Thus, with the feedback they receive, the project engineers will be able to obtain an idea for designing a safe and efficient facility and planning the future. In addition, the possible occupational safety risks of the projected tar production facility are examined and recommendations are made to take the necessary measures at the design stage in order to reduce the high risks. With the reports obtained as a result of RAM Analysis, the effect of proposed improvements on reducing work accidents, especially during maintenance times, is investigated. By identifying critical equipment and making maintenance plans healthier, a more proactive approach to occupational safety has been achieved.