Hemiplejik hastaların musculus tibialis anterior aktivasyonunda egzersiz, elektrik kas stimülasyonu, elektromiyografik biofeedback ve robotik tedavi uygulamalarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of efficiency of exercise, electrical muscle stimulation, electromyographic biofeedback and robotic therapy in tibialis anterior muscle activation of hemiplegic patients.
  1. Tez No: 590329
  2. Yazar: MUSTAFA M.O. ALHADDAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİLMİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromyografik Biofeedback, Fizik Tedavi, Hemipleji, Robotik uygulama, Electromyographic biofeedback, Hemiplegia, Physical therapy, Robotic practice
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, hemiplejik hastaların Musculus tibialis anterior aktivasyonunda Klasik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Klasik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile beraber Robotik Rehabilitasyon ve Klasik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile Elektromyografik biofeedback uygulamalarının etkinliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, yaşları 40 ile 86 arasında değişen ve hemipleji tanısı alan 30 hastada deneysel bir çalışma olarak yapılmıştır. Birinci gruba 30 seans Klasik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları, ikinci gruba 30 seans klasik Fizik tedavi ve Rehabilitasyon ile beraber 15 seans Robotik Rehabilitasyon ve üçüncü gruba ise 30 seans Klasik Fizik Tedavi ile 15 seans Elektromyografik Biofeedback uygulamaları yapılmıştır. Tüm gruplardaki bireylerin, tedavi uygulanmadan önce ve tedavi sonunda ayak bileği dorsi ve plantar fleksiyon Eklem Hareket Açıklığı ölçümü, 10 Metre Yürüme Testi skoru, Modifiye Ashworth Skalası, Elektromyografik Biofeedback ölçümü Sonucu, Nicholas Manual Kas Kuvveti Testi Ölçümü, Görsel Analog Skalası sonuçları hesaplandı. Grup 1'de yaş ortalaması 63,50±10,15 yıl, vücut ağırlığı ortalaması 73,90±12,88 kg, boy uzunluğu ortalaması ise 162,10±7,87 cm olarak bulunmuştur. Grup 2'de aynı parametreler sırasıyla 71,90±7,75 yıl, 82,20±15,33 kg ve 167,10 ±10,49 cm olarak ölçülmüştür. Grup 3'de yaş, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ortalaması sırasıyla 68,40±9,06 yıl, 82,70±10,69 kg, 166,50±8,81 cm olarak hesaplanmıştır. Dorsifleksiyon Eklem Hareket Açıklığı, 10 m yürüme testi ve Nicholas Manual Kas Kuvvet Testi üzerine Klasik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulaması ile kombine edilmiş Robotik Rehabilitasyonun daha etkili olduğu, plantar fleksiyon Eklem Hareket Açıklığı ölçümünde Klasik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamasının daha faydalı sonuçlar doğurduğu ve Elektromyografik Biofeedback Testi üzerine ise Klasik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Elektromyografik Biofedback Uygulamasının daha etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the efficacy of physiotherapy and rehabilitation, classic physiotherapy and rehabilitation and robotic rehabilitation, and classic physiotherapy and rehabilitation and Electromyographic Biofeedback in tibialis anterior muscle activation of hemiplegic patients . This study was conducted as an experimental study on 30 hemiplegic patients aged between 40 and 86 years. The first group received 30 sessions of classical physiotherapy and rehabilitation, the second group received 30 sessions of classical physiotherapy and rehabilitation and 15 sessions of robotic rehabilitation, and the third group received 30 sessions of classical physiotherapy and rehabilitation and 15 sessions of Electromyographic Biofeedback. Before and at the end of interventions, range of motion of the ankle (both dorsiflexion and plantar flexion), 10 meters walk test score, Modified Ashworth Scale, Electromyographic measurement result, muscle strength measurement, Visual Analog Scale results were recorded. The mean of age, weight, and height were calculated as 63.50 ± 10.15 years, 73.90 ± 12.88 kg, and 162.10 ± 7.87 cm in first group. In the second group, the same parameters were found as 71.90 ± 7.75 years, 82.20 ± 15.33 kg, and 167.10 ± 10,49 cm respectively. In the third group, the average of age, body weight and height 68.40 ± 9.06 years, 82.70 ± 10.69 kg, and 166.50 ± 8,81 cm were calculated, respectively. The robotic rehabilitation combined with Classic physiotherapy and rehabilitation has been proved to be more effective in dorsiflexion and plantar flexion Range of Motion, 10 m walking test, and Nicholas Manual Muscle Test (left and right dorsiflexion). It has been shown that classical physiotherapy and rehabilitation treatment has more beneficial results on Nicolas Manual Muscle Test (left and right dorsiflexion) measurement. Whereas, classical physiotherapy and rehabilitation, Electromyographic Biofeedback, have been more effective on Electromyographic muscle test. As a result, significant improvement was observed in the functional status of all three groups.