Okul öncesi öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili algıları
Pre-school teachers 'perceptions about child abuse and negligence
  1. Tez No: 590343
  2. Yazar: YELİZ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmeni, çocuk, istismar, ihmal, Preschool teacher, child, abuse, neglect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma okul öncesi öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmalini nasıl algıladıklarını belirlemek amacıyla yapılmış nitel bir çalışmadır. Araştırma Gaziantep ili merkezindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 36 okul öncesi öğretmeninden oluşan çalışma grubuyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada derinlemesine ve ayrıntılı bir anlayışa sahip olmak amacıyla olgu bilim (phenomelogy) deseni tercih edilmiştir. Farklı görüşlere ulaşmak amacıyla çeşitli sosyo-ekonomik düzeyde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan ve farklı kıdem yıllarına sahip okul öncesi öğretmenlerine ulaşılmıştır. Araştırma sürecinde araştırmacı, öğretmenlerin görüşlerini derinlemesine ortaya çıkarmak amacıyla nitel veri toplama araçlarından yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanmıştır. Görüşme formunda okul öncesi öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmalini nasıl algıladıkları hakkında düşüncelerini belirlemek amaçlı sorular yer almıştır. Bu soruların hazırlanma aşamasında öğretmenlerle pilot uygulama yapılarak görüşmeler yapılmış ve iki okul öncesi eğitim uzmanının görüşünden faydalanılmıştır. Elde edilen nitel verilerin analizinde içerik ve betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre okul öncesi öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik algıları alan yazında istismar ve ihmal türleri olarak yer alan altı kategori altında incelenmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmali konusunda bir takım bilgilerinin ve duyarlılıklarının olduğu fakat bilgilerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Ayrıca, öğretmenlerin istismar ve ihmale ilişkin kavramları, istismar davranışının yanı sıra, bu davranışın çocuk üzerindeki belirtilerine göre algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler çocukların daha çok ev ortamında, bakımından sorumlu ve yakınındaki kişiler tarafından istismar ve ihmale uğradıklarını düşünmektedirler. Ayrıca katılımcıların istismarı ihmalden daha iyi tanımladıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative study to determine how preschool teachers perceive child abuse and neglect. The research was carried out with 36 pre-school teachers working in preschool education institutions of Gaziantep Ministry of National Education. Phenomology study was preferred for deep and detailed understanding of the research. In order to reach different views, pre-school teachers working at various socio-economic levels and having different seniority years were reached. In the research process, the researcher used a semi-structured interview form, one of the qualitative data collection tools, in order to reveal the opinions of teachers in depth. In the interview form, questions were asked to determine how preschool teachers perceived child abuse and neglect. During the preparation of these questions, pilot interviews were conducted with teachers and the opinions of two preschool education experts were utilized. Content and descriptive analysis were used in the analysis of the qualitative data obtained. According to the findings of the research, the perceptions of preschool teachers towards child abuse and neglect were examined under the six categories of abuse and neglect in the literature. Preschool teachers have some knowledge and sensitivity about child abuse and neglect, but their knowledge is insufficient. In addition, it is concluded that they perceive the concepts of abuse and neglect according to their symptoms on the child as well as abuse behavior. Teachers believe that children are often abused and neglected by people responsible for their care. It was also concluded that the participants defined abuse better than neglect.