1984-1994 Yılları arasında Narlıdere Eğitim Araştırma Sağlık Grubu Başkanlığı'nın demografik özellikleri ve sağlık hizmeti istatistiklerinin değerlendirilmesi
Assessment of changes in demografic features and health service statistics of Narlıdere Education and Research Health District between 1984 and 1994
- Tez No: 59049
- Danışmanlar: PROF. DR. GAZANFER AKSAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Health Services, Demography, District
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET 1984-1994 yılları arasında Narlıdere Eğitim Araştırma Sağlık Grubu Başkanlığının (EASGB) demografik özellikleri ve sağlık hizmeti istatistiklerinin değerlendirilmesi. Dr. Feza Vardar Narlıdere EASGB'nın coğrafi özelliklerini belirlemek, bölgenin nüfus yapısı, konut ve çevre koşulları, sağlık hizmeti ve demografik özelliklerini incelemek amacıyla bir çalışma planlanmıştır. 1984-1994 yıllarına ait veriler kayıt taraması yapılarak çeşitli formlardan elde edilmiştir. 1995 ve 1996 yıllarına ait veriler Narlıdere EASGB'nın farklı bir kimliğe ve özelliğe bürünmesi nedeniyle kullanılmamıştır. Nüfus yapısına, konut ve çevre koşullarına, sağlık hizmeti istatistiklerine ve demografik özelliklere ilişkin elde edilen bulgular 11 yılda kendi içinde, ayrıca Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'na bağlı Gemlik Eğitim Araştırma Bölgesi (EAB), Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'na bağlı Gölbaşı Sağlık Grubu Başkanlığı (SGB), Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'na bağlı Ulaş EASGB ve Türkiye verileri ile karşılaştırılmış ve tartışılmıştır. Sonuçta çok önemli değişimler ve gelişmeler olduğu gösterilmiştir. Narlıdere EASGB nüfus yapısında, nüfusun bağımlılık oranlarında, doğal artış hızında (DAH) (%o 11.8), ana-çocuk sağlığı hizmetleri içerisinde değerlendirilen gebe, bebek ve çocuk izlemlerinde, bölgede yapılan doğumların doğum yapılan yere göre oranlarında, doğum kontrol yöntemi (DKY) kullanıcı hızlarında ve modem yöntem kullanma oranında, doğurganlık istatistikleri içerisinde değerlendirilen kaba doğum hızı (KDH) (%o 14.3), toplam doğurganlık hızı (TDH) ve kaba düşük hızlarında, ölümlülük istatistikleri içerisinde değerlendirilen kaba ölüm hızı (KÖH) (%o 2.5), bebek ölüm hızı (BÖH) (%o 31.1), neonatal ölüm hızı (NÖH) (%o 13.2), erken neonatal ölüm hızı (ENÖH), 5 yaş altı ölüm oranı, 50 yaş üstü ölüm oranı, ana ölüm hızı (AÖH) ve doğumda beklenen yaşam süresinde (erkekte 80.7 ve kadında 83.1) karşılaştırma yapılanGemlik EAB, Gölbaşı SGB, Ulaş EASGB ve Türkiye geneli verilerine göre 11 yılda olumlu gelişmeler göstermiştir ve diğerlerine göre çok iyi durumdadır. Narlıdere EASGB'da sağlık hizmeti 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun (SHSHK)'da öngörülen ve 154 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirildiği Bölgelerde Hizmetin Yürütülmesine ilişkin Yönergede açıkça belirtilen SGB görev esaslarına uygun bir şekilde sunulmuştur. Hizmet bir ekip anlayışı ile eğitim, uygulama ve denetim mekanizmalarının işlerliği sağlanarak en iyi düzeye getirilmeye çalışılmıştır. Yukarıda belirtilen yasalar çerçevesinde yürütülen sağlık hizmetinden elde edilen sonuçlar yüz güldürücüdür. Anahtar sözcükler Sağlık hizmeti, Bölge, Demografi
Özet (Çeviri)
SUMMARY Assessment of changes in demographic features and health service statistics of Narlidere Education and Research Health District (Narlıdere Eğitim Araştırma Sağlık Grubu Başkanlığı) between 1984 and 1994. Feza Vardar, MD This study has been designed to define the population structure, demographic features, environmental hygien, housing conditions, and health services in Narlidere district. The data has been obtained from the health centre records retrospectively. The data of 1995 and 1996 was excluded since the function and organizational features of Narlidere Education and Research Health District has been changed considerably. The data of population structure, health service statistics and demographic features during 1 1 year period were also compared with the similar data of Gemlik Education and Research Health District operating under supervision of Uludağ University, Faculty of Medicine, Department of Public Health in Bursa, Gölbaşı Education and Research Health District operating under supervision of Ankara University, Faculty of Medicine, Department of Public Health in Ankara, Ulaş Education and Research Health District operating under supervision of Cumhuriyet University, Faculty of Medicine, Department of Public Health in Sivas and the national data. As a result, considerable changes and achievements were pointed out. Narlidere District has gained significant achievements in population structure, dependency ratio; the crude rate of natural increase (CRNI) (1.18 %), maternal and child care such as frequency of monitoring pregnant women, infants and children, distribution of deliveries in appropriate levels of medical care, the rate of overall contraceptive use, utilisation of modern contraceptive methods, crude abortion rate and other demographic indicators such as crude birth rate (CBR) (1.43 %), total fertility rate (TFR), crude death rate (CDR) (0.25 %), infant mortality rate (IMR) (3.11 %), neonatal mortality rate (NMR) (1.32 %), early neonatal mortality rate, age specified mortality rate (under five and above50), maternal mortality rate (MMR) and life expectancy at birth (for men 80.7 and for women 83.1). Narlidere Education and Research Health District has made greater accomplishments compared to other mentioned districts and the overall national averages. The health services were offered and organized in a way which is clearly outlined in Act on No.224 (law on the socialization of health services ) and legislation no. 154 on operating the socialized health services. The health services were aimed to achieve the best possible level with the team work understanding and by utilising the education, implementation supervision mechanisms. The results obtained were found more than satisfying.