Somali'nin sosyo-kültürel yapısı ve din
Social-cultural structure and religion of Somali
  1. Tez No: 590543
  2. Yazar: YAHYE ABDULLE WARSAME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Somali, Afrika, Din, Kargaşa, Toplumsal Çatışma, Somalia, Africa, Religion, Turmoil, Social Conflict
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Somali, Afrika kıtası içerisinde yer alan önemli ülkelerden birisidir. Siyasi ve sosyo-kültürel olarak tarih içerisinde birçok kez gündeme gelen Somali, kargaşa ve istikrarsızlık ile boğuşmaktadır. Bunun siyasi, dini, sosyal yaşam ve ekonomik olarak birçok sebebi bulunmaktadır. Bu çalışma çerçevesinde, Somali çok yönlü incelenmiştir ve din sosyolojisi bağlamında birçok incelemeler yapılmıştır. Somali'nin tarihine bakıldığında hem yabancı güçlerin hem de Somali'deki yerel güçlerin kargaşa ve istikrarsızlığa neden olduğu görülmektedir. Ancak bu çalışmada, din faktörü üzerinde titizlikle durulmuştur. Çünkü Somali halkı için din, yaşamı yönlendiren ve şekillendiren bir faktördür. Din faktörünün Somali üzerindeki etkisi araştırılarak Türkiye'de Somali üzerine yapılmış nitelikli bir çalışma oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Somalia is one of the most important countries in Africa. Somalia, which has been on the agenda many times in the history of politics and socio-cultural, is struggling with turmoil and instability. There are many reasons for this as political, religious, social and economic. Within the framework of this study, Somalia has been studied in many ways and many studies have been done in the context of the sociology of religion. When we are looking at the history of Somalia, both foreign forces and local forces in Somalia have caused turmoil and instability. However, in the religion factor has been carefully focused on this study. Religion for Somali people is a factor that directs and shapes life. A study which qualified on Somalia was created in Turkey by investigating the effect of religion factor on Somalia.