An ecological approach to urban green space planninga case of Benghazi's coastal landscape
Kentsel yeşil alan planlamaya ekolojik bir yaklaşım:Binghazi kıyı peyzajı örneği
- Tez No: 590542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR BAŞER KALYONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Yeşil Alan, Ekolojik Planlama, Ekolojik Ağlar, Kıyı Benghazi, Urban Green Space, Ecological Planning, Ecological Networks, Coastal Landscapes, Benghazi
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Su havzalarının, göllerin ve kentsel kıyı alanlarının marjinal alanı, günümüzde şehirlerin kentsel manzaralarının önemli yönleridir. Ekolojik yaklaşımın yeşil alan planlamasına uygulanmasıyla, doğayı koruyabilir, doğal kimliğe sahip bir yer hissi yaratabilir ve bu şehirlerin yaşam kalitesini ve sağlığını destekleyebiliriz. Ekolojik planlamanın bir boyutu olarak yeşil sistem planlamasına ekolojik yaklaşım bu araştırmanın ana konusudur. Bu araştırmada, yeşil alanların ekolojik planlanmasının olanaklarını anlamak için örnek bir çalışma olarak Bingazi üzerinde durulacaktır. Araştırmanın temel amacı, çevre koruma yöntemlerinin uygulanmasının ve yeşil alanların planlanmasında ekolojik planlama fikrinin şehirdeki mevcut yeşil alan ağını koruyacağını ve sağlayacağını göstermektir. Ayrıca, çalışma farklı şehirlerde farklı deneysel çalışmaları araştıracaktır. Tez çalışmasında, çalışma alanı, her bir olasılık bölgesi, sorun ve tehdit alanındaki belirli bölgedeki teşhisi gösteren 5 bölgeye ayrılmıştır. Ardından, değerlendirme matrisinde, her bölge, bölgenin gerçekleştirebileceği çevresel potansiyele ve rekreasyonel işlevlere göre sınıflandırılmıştır. Son bölümde, önerilen karar verme matrisi, planlamacılara ve karar vericilere Bingazi kıyı kıyılarındaki potansiyel yeşil alan ağı etrafındaki herhangi bir arazi kullanım kararında uygunluk açısından rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma ile kentsel yeşil alanların iyileştirilmesi için ekolojik planlamanın rollerini vurgulayan bir dizi öneri sınanarak, bunların kentsel alanlardaki dağılımını ve kentsel planlamaya etkin entegrasyonunun nasıl olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The marginal area of waterscapes, lakes and urban coastal areas are important aspects of urban landscapes of today cities. With the application of the ecological approach to green space planning, we can protect nature, create a sense of place with a natural identity and support the quality of life and health of these cities. The ecological approach to green system planning as a dimension of ecological planning is the main subject of this research. In this research, the focus will be on Benghazi as a case study in order to understand the possibilities of ecological planning of green spaces. The main aim of the research is to show applying environmental methods and ecological planning idea in the planning of green spaces will protect and provide existing green space network in the city. Also, the study will investigate different experimental studies in different cities. In the thesis, the study area was divided into 5 regions showing the diagnosis of each zone of possibilities, problems, and threats in the specific area. Then, in the assessment matrix, each region was classified according to the environmental potential and recreational facilities that the region could perform. In the final part, the proposed decision-making matrix aims to guide planners and decision makers in terms of eligibility in any land use decision around the potential green space network in the coastal landscapes of Benghazi. A number of recommendations emphasizing the multiple roles of ecological planning for the improvement of urban green spaces were confirmed and take into account a certain level of qualitative improvement and their distribution in urban areas and their effective integration into urban planning.