Psoriasis ve psoriatik artritli hastalarda metabolik sendrom prevalansına bakılması ve bunun hastalık şiddeti ve serum omentin-1 ve visfatin düzeyleriyle korelasyonu
Investigating metabolic syndrome prevalance in patients with psoriasis and psoriatic arthritis and correlation with its disease severity and serum omentin-1 and visfatin levels
- Tez No: 590546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SERAP KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: psoriasis, psoriatik artrit, metabolik sendrom, omentin, visfatin, psoriasis, psoriatic arthritis, metabolic syndrome, omentin, visfati
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Psoriasis toplumda sık görülen patogenezi tam olarak açıklanamayan kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Psoriatik artrit ise psoriasise eşlik edebilen kas iskelet sistemini etkileyen kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Bu çalışmada psoriasis ve psoriatik artritli hastalarda metabolik sendrom prevalansını normal popülasyonla karşılaştırmak, psoriasis ve psoriatik artrit patogenezi ile ilişkili olabileceği düşünülen omentin ve visfatin belirteçlerini ölçerek patogeneze katkıda bulunmak ve bu değerleri hastalık şiddetiyle karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza klinik ve histopatolojik olarak psoriasis vulgaris tanısı konmuş 80 psoriasis hastası (40 kadın, 40 erkek, 20-79 yaş), CASPAR kriterlerine göre tanısı konmuş 40 PsA hastası (26 kadın, 14 erkek, 23-84 yaş) ve 60 sağlıklı gönüllü (30 kadın, 30 erkek, 19-74 yaş) alındı. Kontrol grubu yaş ve cinsiyet açısından hasta grubunun özelliklerine benzer bireyler arasından rastgele seçildi. Çalışmaya alınan tüm olguların 10-12 saatlik açlık sonrası biyokimyasal tetkikler için venöz kan örnekleri alındı. Tüm kanlarda aynı anda serum omentin, visfatin, trigliserid, HDL kolesterol, insülin, açlık kan glukozu düzeylerine bakıldı. Olguların bel çevresi ölçüldükten sonra, kilo ve boy bilgileri ölçülerek vücut kitle indeksi hesaplandı. Hastalık şiddeti için PAŞİ ve DAS28(hastalık aktivite skoru28) kullanıldı. Bulgular: Psoriasis hastalarında metabolik sendrom prevalansı %49, PsA'da %48 ve kontrol grubunda %28 olarak ölçüldü ve metabolik sendromun hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha sık eşlik ettiği görüldü (p=0.028). Psoriasis hastalarında metabolik sendrom parametrelerinden diyastolik kan basıncı ve bel çevresi değeri diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek görüldü (p=0.03, p=0.001). Diğer parametrelerde gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Psoriasis hastalarında metabolik sendrom yaş ve hastalık süresi ile pozitif korele idi (p=0.00, p=0.005). Metabolik sendrom ile hastalık şiddeti(PAŞİ, DAS28) arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı. Özet vi Hasta ve kontrol grubunda ölçülen vücut kitle indeksinde gruplar arasında bir farklılık saptanmadı. Sigara kullanımının psoriasis hastalarında daha sık olduğu görüldü. Obezite ve sigara kullanımı ile PAŞİ arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı. Psoriasis, PsA hastaları ve kontrol grubunda bakılan omentin ve visfatin seviyelerinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p=0.273, p=0.164). Serum omentin ve visfatin seviyesi ile PAŞİ ve DAS28 arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı. Psoriasis hastalarında metabolik sendromu olan grupta bakılan omentin ve visfatin seviyesinin metabolik sendromu olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek izlendiği görüldü (p=0.009, p=0.038). PsA ve kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir değer elde edilemedi. Sonuç: Çalışmamızda psoriasis ve PsA hastalarında kontrol grubuna göre metabolik sendrom prevalansı daha yüksek izlendi. Bu sonuç literatürle uyumlu olarak psoriasis ve psoriatik artrit hastalarında metabolik sendrom insidansının artışını göstermektedir. Psoriasis hastalarında metabolik sendromun yaş ve hastalık süresiyle pozitif korele olduğu ancak hastalık şiddetiyle metabolik sendrom arasında bir ilişki saptanmadığı gözlendi. Psoriasis ve PsA hastalarında metaanalizlerde de belirtildiği üzere omentin ve visfatin seviyesi kontrol grubuyla karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farklılık izlenmedi. Fakat psoriasis hastalarında metabolik sendromu olan grupta omentin ve visfatin seviyesinin olmayan gruba göre anlamlı olarak daha yüksek izlendiği görüldü. Bu nedenle omentin ve visfatin seviyesinin psoriasisten çok metabolik sendromu gösteren belirteçler olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Psoriasis is a common inflammatory disease whose pathogenesis cannot exactly be explained. Psoriatic arthritis, however, is a chronical inflammatory disease affecting the musculoskeletal system, which may accompany psoriasis. The aim of this study is to compare metabolic syndrome prevalence in patients with psoriasis and psoriatic arthritis and normal population, to contribute to pathogenesis by evaluating omentin and visfatin indicators thought to be linked to psoriasis and psoriatic arthritis pathogenesis and to compare these with disease severity. Method: 80 psoriasis patients diagnosed with clinical and histopathological psoriasis (40 female, 40 male, aged between 20-79), 40 PsA patients diagnosed according to CASPAR criteria (26 female, 14 male, aged between 23-84) and 60 healthy volunteers (30 female, 30 male, aged between 19-74) participated in this study. Control group was chosen with random sampling method among individuals showing similarity with the patient group in terms of age and sex. Venous blood samples were taken from cases after 10-12 hours hunger for biochemical examination. Serum omentin, visfatin, triglyceride, HDL cholesterol, insulin, blood glucose levels in hunger were examined in all blood samples simultaneously. After waist lines were measured, body mass indexes of the cases were calculated by measuring their weight and height. Psoriasis Area Severity Index (PASI) and Disease Activity Score Calculator 28 (DAS 28) was used for disease severity. Findings: Metabolic syndrome prevalence was measured as 49% in psoriasis patients, 48% in PsA and 28% in control group, and metabolic syndrome was statistically more common in patient group than control group, at the level of significance (p=0.028). Metabolic syndrome parameters diastolic blood pressure and waist line size was significantly higher in psoriasis patients (p=0.03, p=0.001). No significant difference was seen among groups regarding other parameters. Metabolic syndrome was positively correlated with age and disease duration in psoriasis patients Abstract viii (p=0.00, p=0.005). There was no significant correlation between metabolic syndrome and disease severity(PASI, DAS28). No statistically significant difference was seen in body mass index between patient and control groups. Smoking was noted more commonly among psoriasis patients. There was no significant relation between obesity and smoking regarding PASI. There was no statistically significant difference in Omentin and Visfatin levels among Psoriasis, PsA patients and control groups (p=0.273, p=0.164). Serum omentin and visfatin levels showed no significant difference in PASI and DAS28. Omentin and visfatin levels in psoriasis patients with metabolic syndrome was significantly higher than the group without metabolic syndrome (p=0.009, p=0.038). PsA and control groups indicated no statistically significant value. Results: In current study, metabolic syndrome prevalence was higher in psoriasis and PsA patients compared to control group. These findings show that metabolic syndrome incidence increase in patients with psoriasis and psoriatic arthritis in accordance with the literature. While there was no correlation between metabolic syndrome and disease severity, metabolic syndrome was positively correlated with age and disease duration in psoriasis patients. Omentin and visfatin levels in psoriasis and PsA patients showed no statistically significant difference compared to control group as stated in metanalysis. Yet, omentin and visfatin levels in psoriasis patients with metabolic syndrome was seen significantly higher than the group with no metabolic syndrome. That is why we think that omentin and visfatin levels are indicators of metabolic syndrome rather than psoriasis.