Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne yerli uçak üretimi ve hava yolu taşımacılığı
  1. Tez No: 590567
  2. Yazar: MEHMET GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP ÖZDEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, Civil Aviation, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Uçak Sanayii (TUSAŞ), Makine Kimya Enstitüsü, Kayseri Uçak Fabrikası, Hürkuş, Gökbey, T129 Atak Helikopteri, İnsansız Hava Aracı (İHA)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar geçen süre zarfında Türkiye'deki yerli uçak üretim teşebbüsleri ve havayolu taşımacılığı üzerine yapmış olduğum bu çalışmada, sürecin aşamaları kademe kademe ele alınmıştır. Başta havacılık sektörü genel olarak ele alınıp bu alandaki gelişmeler, havayolu şirketleri, işletmeler, havalimanları, altyapı ve teknik destek gibi sektörün belli başlı konularına göz atılmıştır. Devamında dünya genelindeki rekabet, üretimi tetikleyen faktörler ve bunların sonuca yansımaları ele alınmıştır. Sektördeki lider oyuncular önderliğinde uçak üretimin aşamaları, havacılığın gelişimi, olumlu olumsuz tarafları ve karşılaşılan engeller incelenmiştir. Ülkemizde ise havacılık tarihinin başlangıcına gidilerek ilk gelişmelerin ışığında günümüze kadar geçen süre içinde Türkiye'deki havacılığa dair genel bir analiz yapılmıştır. Askeri alanda başlayan uçak üretim girişimleri birçok somut adımların atılmasını sağlamıştır. Türk Uçak Sanayii (TUSAŞ), Makine Kimya Enstitüsü, Kayseri Uçak Fabrikasını örnek olarak verebiliriz. Bunun yanı sıra özel alanda da havacılığa gönül vermiş bireyler kendi imkânları dahilinde üretime dair bazı girişimlerde bulunmuşlardır. Son bölüm olarak günümüzde Türkiye'nin havacılık sektöründeki yeri, yaşadığı süreç, gelinen nokta ve mevcut gelişmeler ele alınmıştır. Hali hazırda devam eden veya proje aşamasında yer alan yerli uçak üretimi eğilimleri askeri ve özel sektör başlıkları altında incelenmiştir. Bunlar Hürkuş, Gökbey, T129 Atak Helikopteri, İnsansız Hava Aracı (İHA) gibi. Ayrıca özel havayolu şirketlerinin güncel filoları, şirket büyüklükleri, Dünya pazarındaki konumları ve asıl konumuz olan uçak üretimi hakkındaki fikir ve girişimleri araştırılmıştır. iv Sonuç olarak bir serüven haline gelen yerli uçak üretimi ve havayolu taşımacılığını geliştirme fikrinin ne kadarı hayata geçirilmiştir? Bir hayal mi olarak kalmıştır? Yoksa hala bir umut var mıdır? Gibi sorularına yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The research that I was doing is about domestic plane manufacture attempts and airline transporter since the beginning of the Republic in Turkey, has reviewed step by step. First of all, airline industry has taken with it's general structures, like upgrades on this area, airline companies, firms, airports, substructure and technical support. Competition on the world scale, developments, triggering manufacturing factors and these resoults to conclusion has been has reviewed. Examined the positive and negative parts and barriers about domestic plane manufacturing, under the leadership of leader players on the market. If we take a look at our country, in the light of first developments, Turkey's airline history has been under examination since the beginning of the history. Plane manufacturing, which it starts on military level, has provided real steps. For example,Turkish Aircraft Industry,(TUSAŞ), Machine Chemical Makine Industry (MKEK), Kayseri Aircraft Industry can given, Also, in private sector, people which it's heart on aviation, made some attempts and manufacturings within their possibilities. As final part, Turkey's place on aviation sector, it's period, where we stand now and existing developments has examined. On-going and project phase plane manufacturings are examined in titles of military and private sector. These are as follow Hürkuş, Gökbey, T129 Atak Helicopter, Unmanned Aerial Vehicle (İHA). By the way analyzed opinions and attempts about private airline company fllets, companies sizes, their place on world market and the main topic, plane manufacturing. vi As a consequence, some questions has been asked to get some answer, such as, how much of domestic plane manufacturing and airline transportation, which is becoming an adventure, idea's has come true ? Did it stay as a dream ? Or there is still hope ? Keyword: Turkish Aircraft Industry,(TUSAŞ), Machine Chemical Makine Industry (MKEK), Kayseri Aircraft Industry, Hürkuş, Gökbey, T129 Atak Helicopter, Unmanned Aerial Vehicle (İHA)