Metal mobilya üretim sektöründe kullanılan kaldırma ve iletme araçlarından forkliftlerin iş kazalarının önlenmesinde alan araştırması
Field research in the prevention of work accidents of forklifts from lifting and transmission tools used in metal furnitureproduction sector
  1. Tez No: 590629
  2. Yazar: MİNE AKCAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALDUN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Kazalar, Science and Technology, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Forklift, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazaları, Forklift, Occupational Health and Safety, Occupational Accidents
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada; taşıma işlerinde kullanılan kaldırma iletme makinelerinden forkliftler ile bu makinelerin metal eşya-mobilya üretimi sektöründe kullanımında alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri üzerine araştırmalar yapılmış olup; Çalışmanın ilk bölümünde; forkliftler konusuna giriş yapılmış ve tercih edilme nedenlerine değinilmiş, ikinci bölümde; genel bilgiler ve kısa gelişim tarihine değinilmiştir. Üçüncü bölümde; forklift tanımı ile beraber forklift kullanımının avantaj ve dezavantajları ele alınmıştır. Son yıllarda meydana gelen, içinde forkliftlerin de yer aldığı taşımacılık için depolama ve destekleyici faaliyetler grubundaki iş kazalarındaki artış istatistiksel olarak belirtilmiştir. Forkliftlerin sınıflandırması ele alınmış, forklift seçiminde göz önüne alınacak kriterlere değinilmiştir. Daha sonra, genel olarak forklift ana üniteleri, görevleri ve emniyet sistem elemanları açıklanmış, bakım ve periyodik kontrol konuları ele alınarak forkliftlerin kullanım öncesi kontrollerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde; metal eşya imalat sektörü genel değerlendirmesi yapılmış, konu ile ilgili iş kazalarını önlemek için iş sağlığı ve güvenliği bakımından değerlendirilerek, malzeme taşımada endüstri 4.0 etkisi irdelenmiştir. Beşinci bölümde; sektörel araştırmalar ve gözlemlere dayanılarak elde edilen bulgulara değinilmiş ve altıncı ve son bölümde forklift araştırması ve kullanımında sonuç ve öneriler konularında varılan öngörü ve düşünceler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; the researches have been made on the occupational health and safety precautions that should be taken in the use of forklifts from lifting-forwarding machines used in transportation works and these machines in metal goods-furniture production sector. In the first part of the study; forklifts were introduced and the reasons why they were preferred. In the second part; general information and short history of development. In the third part; with the definition of forklift, advantages and disadvantages of using forklifts were taken into consideration and increase statistics in storage and supporting activities group for transportation including forklifts from work accidents and recent work accidents statistics are indicated. After considering the classification of forklifts, the criteria to be taken into consideration in the selection of forklifts after the general forklift units, their duties and safety system elements are explained; maintenance, periodic control and pre-use checks of the forklifts are mentioned. In the fourth part; the general evaluation of the metal goods manufacturing sector has been made, and to evaluate the occupational health and safety issues in order to prevent occupational accidents related to the subject, the effect of industry 4.0 on material transportation has been examined. In the fifth part; the findings obtained based on sectoral research and observations are mentioned. In the sixth and final part, the predictions and thoughts on the results and recommendations in forklift research and usage are discussed.