Semerkantlı Alim Ebu'l-Fadl el-Kerabisi'nin Kitabu'l-Furûk adlı eseri bağlamında furûk yazım türünün analizi
Analysis of Furuq type in the context of Kitab al-Furuq of Ebu'l-fadl al-Karabisi
  1. Tez No: 590656
  2. Yazar: SÜMEYYE KARAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fark, Furûk, Kerabisi, Semerkandi, İbadet, Difference, Furuq, Karabisi, Samarkandi, Worship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İslam hukuk tarihinde mezheplerin oluşumunu takip eden dönemde furu fıkıh birikimi üzerinde yapılan çalışmalar sonucu çeşitli yazım türleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de benzer meseleler arasındaki ince farkları konu alan furûk yazım türüdür. Çalışmamız, H. 4. asır Hanefi fukahasından Ebu'l-Fadl el-Kerâbîsî'nin Kitabu'l-Furûk adlı eserini, furûk literatürünün özelliklerini dikkate alarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde furûk yazım türünün genel özellikleri klasik ve modern olmak üzere çeşitli kaynakların taranması sonucu bir araya getirilmiştir. İkinci bölümde müellifin hayatı yaşadığı dönem hakkında bilgi verilmiş ve Kitabu'l-Furûk adlı eseri çeşitli açılardan incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, kitabın temizlik, namaz, oruç ve zekar ile ilgili bölümleri analiz edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the period following the formation of sects in the history of Islamic law, various types of writing emerged as a result of studies on the accumulation of furu al-fiqh. One of them is the furuq type of writing that deals with subtle differences between similar issues. Our study aims to analyze Kitab al-furuq by Ebu al-Fadl al-Karabisi from the 4th century Hanafi fuqaha, taking into account the characteristics of the furuq literature. The study consists of three parts. In the first chapter, the general features of the furuq genre are brought together as a result of researching various sources including classical and modern. In the second chapter, information about the period of the author 's life was given and his book named Kitab al-furuq was examined from various angles. In the third chapter, parts of the book about taharat, salat, fasting and zakat are analyzed and evaluated.