Lise çağı gençlerinin sosyalleşmesinde dinin rolü (Maçka örneği)
The role of religion in socializing high school youth (Example of Macka)
- Tez No: 590661
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Lise çağı, ergenlik dönemi, din, sosyalleşme, toplumsallaşma, High school age, puberty, religion, social, socialization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Lise çağındaki gençlerin sosyalleşmelerinde dinin rolünü incelemeyi amaçlayan bu araştırma, iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesini içeren birinci bölümde; sosyalleşme kavramı, ergenlik dönemi ve din kavramları birbirleri ile etkileşimleri çerçevesinde alt başlıklarla incelenmiştir. Araştırmanın bulgular ve yorum kısmını oluşturan ikinci bölümde, Trabzon ili Maçka ilçesinde lise öğrenimi gören genç katılımcıların sosyalleşme süreçleri ve din ile etkileşimleri, görüşme yöntemiyle elde edilen verilerle yorumlayıcı anlayışa göre ortaya koyulmuştur. Bu bölüm, inanç, ibadet, ahlak ve dini bilgiler hakkındaki bulguları ele alan alt başlıklardan oluşmaktadır. Sonuç bölümünde ise elde edilen bulgulara dayanarak lise çağı gençlerinin sosyalleşmesinde dinin olumlu bir role sahip olduğu kuramsal açıdan değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study which aims to examine the role of religion in socializing young people in high school, consist of two parts. In the first section, which includes the conceptual and theoretical framework of research; socialization concept, puberty and concepts of religion were examined with subheadings in the context of their interactions with each other. In the second part in which the findings and comments secion of the research has been examined, the socialization process and their interaction with religion of the young participants in the district Macka, Trabzon were revealed according to the interpretative understanding with the data obtained through interwiews. This section consist of subheadings dealing with the findings of faith, worship, ethics and religious information. In conclusion part, the positive role of religion in socializing young people in high school has been evaluated from a theoretical point of wiew as a result of the findings.